Brankele Frank over burn-outs, waarom zijn online gezondheidsadviezen over voedingssupplementen schadelijk en Grace Blakeley die misverstanden over kapitalisme blootlegt. Deze tien interviews keken, lazen of luisterden jullie het meest in 2024.

Van filosofische onderwerpen over hoe we goed kunnen leren uitsterven, via de gevolgen van de nieuwe consentwet tot de messcherpe analyse over alles wat er mis met kapitalisme. Deze tien interviews door Calvin van Laaren en Charisa Chotoe uit 2024 keken, lazen of luisterden jullie het meest.

10. Anousha Nzume over racisme in onderwijs

Nadat ze door meneer Sluyter, haar leraar in groep 8, werd bestempeld als “mavo-klantje”, maar met gemak het vwo doorkwam, realiseerde actrice en publicist Anousha Nzume zich dat ze was ondergeadviseerd. En zij niet alleen: veel vrienden van kleur hadden hetzelfde meegemaakt. Hoe kan het dat racisme in het Nederlandse onderwijs zo in stand wordt gehouden?

9. Roman Krznaric over lessen uit het verleden

De wereld staat in brand. Van klimaatverandering tot polarisatie en van overconsumptie tot watertekorten. Toch is filosoof Roman Krznaric hoopvol, want de geschiedenis laat zien dat we het kunnen: positieve verandering teweegbrengen. Daarom gaat hij in zijn nieuwe boek Geschiedenis voor morgen te rade bij het verleden.

8. Jurriën Hamer over het einde van vrijblijvendheid

Alles wat je doet, eet en zegt heeft consequenties, stelt filosoof en jurist Jurriën Hamer. Ieder zijn eigen leven laten leiden en je niet met elkaar bemoeien; dat kan niet meer. Mensen moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun daden, volgens hem. De schade die we berokkenen aan de wereld is te groot.

7. Lisa Doeland over goed leren uitsterven

Een klimaatapocalyps is geen schrikbeeld voor de toekomst, volgens filosoof Lisa Doeland. We zitten er middenin. Hoe gaan we daarmee om? In plaats van ons vast te houden aan vals optimisme, kunnen we de situatie beter onder ogen zien en goed leren uitsterven.

6. Linda Duits over seks en consent

Seks zonder toestemming is strafbaar volgens de nieuwe Wet seksuele misdrijven. Maar wat betekent dat precies? Wat verstaan we onder seks en consent? En hoe kun je consent geven en krijgen? Brainwash vraagt het aan sociaalwetenschapper Linda Duits.

5. Eke Krijnen over meerouderschap

Eke Krijnen schreef het boek Een echte ouder, over queer ouderschap. Samen met haar vrouw en een goede vriend heeft ze twee kinderen. Ze voelen zich een gewoon gezin, maar normaal worden ze niet gevonden. Heteronormatieve ideeën over hoe een gezin eruit moet zien en wie een ‘echte’ ouder is, gaan diep. Tijd om die ideeën te herzien, vindt Krijnen. 

4. Beate Völker over het belang van vriendschappen

Nieuwe vrienden maken buiten je hechte sociale cirkel is goed voor de samenleving. Dat zegt hoogleraar Beate Völker in gesprek met Brainwash. Zij doet onderzoek naar sociale cohesie en in het bijzonder naar vriendschappen onder volwassenen.

3. Adriaan ter Braack over de maakbaarheidsmythe

Online wemelt het van de adviezen voor een gezond en gelukkig leven en van producten die je daar een handje bij kunnen helpen. Dat lijkt onschuldig, maar dat is het niet, zegt wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack. Het kost niet alleen geld dat in de zakken van influencers verdwijnt, maar zaagt ook aan de stoelpoten van de wetenschap. Daarom trekt hij als Sjamadriaan ten strijde tegen kwakzalverij.

2. Brankele Frank over burn-outs

Vooral jonge mensen vallen bij bosjes om door stress en burn-out. Ook Brankele Frank kwam thuis te zitten van haar drukke baan als strategieconsultant. “Je batterijtje is op,” vertelde de arts haar. Daar kon ze weinig mee. Wat gebeurt er precies in je lichaam bij een burn-out, vroeg neurobioloog Frank zich af.

1. Grace Blakeley over aasgierkapitalisme

Alles wat je denkt te weten over kapitalisme, klopt niet. De markt is niet vrij, concurrentie is niet eerlijk en het systeem doet niets voor de gewone mens. Hoe het wel zit, legt Grace Blakeley voor je uit. Proletariërs aller landen, verenigt u!