Alarm, alarm! Het loeit en het loeit. Maar wat doen we bij brandalarm? We kijken naar de anderen. Die blijven ook zitten, dus dan blijven we ook zitten. Ik vrees dat dit ook is wat er gebeurt bij het IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change, die club van honderden klimaatgeleerden die al meer dan 30 jaar het onderzoek rond klimaat kritisch doorlichten. En samenvattend in een woord zeggen: alarm.
Ja, zeggen wij dan: maar ondertussen zijn de meeste mensen bezig over geld en Temptation Island. En Ajax heeft gewonnen tegen Real Madrid, dus er is toch ook goed nieuws? Dat hysterische gedoe om de mensen bang te maken! Ik vroeg ooit aan de baas van het IPCC: hoe komt het toch dat we niet wakker schieten? En hij zei ietwat mistroostig: 'Well, if only half of the people would realise half of the problem... the whole problem would be fixed.'
En dus ben ik opgestaan, als bezorgde burger. Een eenvoudige boerenjongen uit het malle koninkrijk België. Om de helft van het probleem uit proberen te leggen. De pijnlijke helft. Aan de helft van Nederland, die Brainwash Talks volgen.
We beginnen bij het broeikaseffect. Dat kennen we nog. Sinds de jaren 90, zeggen we meestal. En dat is correct. Sinds de jaren 1890. 1890, want toen was Svante Arrhenius – de verre verre voorvader van die kleine grote klimaatspijbelaar Greta Thunberg – daar al mee gekomen. De broeikasgassen zijn het jasje dat we aantrekken rond de planeet, anders was het hier al snel 30 graden kouder. Maar als je als gekken kolen, olie, gas begint te verstoken, dan steek je erbij. De NASA kan dat visualiseren. Dan zie je hoe 36 miljard ton CO2 de atmosfeer in gaat. Neem daar 5 miljard vanwege ontbossing bij en dan weet je dat we een jasje over ons jasje aan het aantrekken zijn, en dat het warmer wordt.
Ook dat visualiseert de NASA dan, met een andere, toch redelijk angstaanjagende visual. Hier zie je: overal waar het donkerder wordt, wordt het warmer. We zijn de 20e eeuw binnengekomen, en van 1920 tot en met 1940 zie je het een beetje opwarmen, als een rokerslong. Maar goed opletten wat er gebeurt van 1980 tot aan vandaag. In rap tempo zie je de opwarming zich als een deken over de aarde heen vouwen. En dan zie je dat de snelheid waarmee die koorts is opgekomen pas echt heel erg angstaanjagend is.
Want dat lijkt niet te stoppen. Op dit moment zitten we aan een wereldwijde opwarming van één graad Celsius, warmer dan voor het industriële tijdperk. Daar komt sowieso nog een halve graad bij vanwege het feit dat die broeikasgassen lang blijven hangen. Broeikasgas is een beetje als bullshit, dat blijft lang hangen in de atmosfeer. Honderden jaren. Er zit dus een traagheid op dat systeem en een traagheid op ons reactievermogen. Anderhalve graad, is dat veel, is dat weinig? Als je bedenkt dat het tijdens de laatste ijstijd amper 4 tot 5 graden kouder was, ja, dan is 1 graad opwarming toch redelijk beangstigend.
En het is niet dat we het niet zien gebeuren, want de Noordpool is aan het smelten voor onze ogen. Dat gaat heel snel: de helft is al weg en de andere helft zal nog gaan. En wie had dat gedacht, dat de Noordpool ooit zou verdwijnen? Dat de Kerstman met de kano zou komen? De eerste witte klimaatvluchteling. En de ijsbeer gaat dus uitsterven. Die arme ijsbeer, de poster boy van het klimaat. Maar ken je een ijsbeer? Ik bedoel persoonlijk, hè. Goeie contacten zo? Het is waarschijnlijk niet eens een sympathiek dier. And we don't care. Dus homo sapiens, verstandige mens, wij zijn psychopaten. Wij gaan gewoon verder.