Als de deelnemers alleen waren, verlieten ze de kamer onmiddellijk en meldden ze dat er brand was. In aanwezigheid van anderen (die in opdracht van de psychologen de rook negeerden) bleven ze gewoon zitten. Het 'omstanders-effect' noemt men dit fenomeen ook wel. En het is inmiddels een van de sterkste en meest repliceerbare effecten in de sociale psychologie. Het legt een fundamenteel maar vaak onderschat aspect van ons menselijk zijn bloot: we zijn door en door sociale wezens. Dat wil zeggen: we kijken constant naar elkaar om te bepalen wat sociaal wenselijk is, wat de norm is. Als we ons met anderen in een ruimte bevinden die met rook gevuld wordt (lees: een dreigende situatie), komen we dus niet zozeer in actie vanwege de rook, maar omdat we zien dat anderen in actie komen (of niet, dus).
Onze planeetcrisis creëert ook een 'omstanders-effect', maar dan op planetaire schaal. Inmiddels is het leeuwendeel van ons ervan op de hoogte dat we ons in een steeds gevaarlijkere situatie bevinden, maar we kijken (en wijzen) vooral naar elkaar voor mogelijke 'cues' om in actie te komen. En als we in het dagelijkse leven weinig mensen in paniek zien rondlopen of tot actie zien overgaan, dan zijn we dus geneigd om nog even te blijven zitten. Dit geldt niet alleen voor individuen, maar ook voor overheden en bedrijven: we staan erbij en kijken ernaar, wachtend op actie van anderen.
Nu is er inmiddels natuurlijk al een hoop in gang gezet. Overal ter wereld beginnen mensen in beweging te komen. Terwijl onze planeet een aantal gevaarlijke ecologische kantelpunten bereikt, lijkt ook ons collectieve bewustzijn een kantelpunt te naderen. Diverse peilingen laten zien dat in landen als de VS en het VK, waar verkiezingen voor de deur staan, klimaatverandering onder de bevolking een steeds belangrijker onderwerp aan het worden is. In Australië, zo werd recent bekend, is het onderwerp klimaatverandering vanwege de extreme bosbranden en droogte voor het eerst bovenaan de lijst met zorgen gekomen. De Europese commissie heeft inmiddels de 'klimaatnoodtoestand' uitgeroepen.