Het basisidee was vrij simpel: om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen moest de economie in een razendsnel tempo worden getransformeerd, op een manier die werkte voor de meerderheid van de mensen. Dus: drastische klimaataanpak in combinatie met sociale en economische hervormingen. Om dit ambitieuze doel te realiseren stelden de Green New Dealers een radicaal plan op om binnen 10 jaar tijd (!) de gehele economie te verbouwen naar een economie die gebaseerd is op honderd procent hernieuwbare energie. Tegelijk poogde men daarmee ook de armoede, sociale ongelijkheid en bestaansonzekerheid aan te pakken waar veel Amerikanen onder leden. 'Green for all', luidde het motto.
Helemaal nieuw was het idee niet. Eerder, in 2007, werd door de Britse denktank New Economic Foundation (NEF) al een groene variant op de New Deal uitgewerkt om de economische crisis van toen tegelijk met de groeiende problemen van klimaatverandering aan te pakken. Maar de tijdgeest bleek nog niet rijp. Onder druk van de groep die voor het behoud van status quo was, werd niet voor een grootschalig investeringsbeleid gekozen, maar voor een rigide bezuinigingsbeleid. Het water stond klaarblijkelijk nog niet ver genoeg aan de lippen.
Maar 10 jaar later, toen extreme hittegolven en droogtes zich steeds vaker manifesteerden, bosbranden heviger werden en de poolijskappen in rap tempo begonnen te smelten, waaide er een nieuwe frisse politieke wind. De schreeuw om drastische actie werd luider en de Weltgeist werd warm gedraaid voor een nieuw, groot, meeslepend en heroïsch verhaal. Het hernieuwd elan rond de Green New Deal dat Ocasio-Cortez inbracht, sloeg aan. En al snel schaarde zich — ondanks de te verwachten tegenstand van de Republikeinen — het merendeel van het Amerikaanse electoraat achter het plan. De Green New Deal bleek het ideale politieke raamwerk om de urgentie van de klimaatcrisis te benadrukken en tegelijkertijd de noodzakelijke energie, stemming en politieke wil te verzamelen die nodig was om de enorme uitdaging aan te gaan.
En zoals een idee, waar de tijd rijp voor is, betaamt: het verspreidde zich als een virus. Het plan ging global en op diverse plekken in de wereld werden aanverwante ideeën ontwikkeld. In bijvoorbeeld Engeland stelden voorstanders van een Green New Deal voor om het lokaal en regionaal openbaar vervoer te verbeteren en uit te breiden, duizenden nieuwe groene banen te creëren, de werkweek aanzienlijk korter te maken, jongeren de mogelijkheid te bieden om in ruil voor een studiebeurs een 'ecologische diensttijd' te doen, en minder gefortuneerde Britten financieel te helpen met het isoleren van hun huis (waardoor deze een aanzienlijker lagere energierekening zouden krijgen). 'We need a Green New Deal for Europe!', klonk er al snel op het vaste land.