Op het jaarlijkse Brainwash Festival, het grootste denkfestival van Nederland, kantelen baanbrekende filosofen, wetenschappers, theatermakers en schrijvers de blik op onszelf en de wereld waarin we leven. Bekijk vier Backstage-interviews!
Backstage interviews
Tijdens het Brainwash Festival interviewden we vier denkers: Paul Verhaeghe over onbehagen, Lotte Houwink ten Cate over de rol van het kerngezin, Ayishat Akanbi over de invloed van internet op onze identiteit en Ekaterina Schulmann over een moderne autocratie.
Bekijk alle Backstage-interviews hier of op ons Youtube-kanaal.
Alles is maakbaar, ook onze identiteit
Psychoanalyticus Paul Verhaeghe
Onze identiteit, prestaties, ons lichaam en liefdesleven: alles is maakbaar. Psychoanalyticus Paul Verhaeghe vertelt ons hoe dat zo gekomen is. Als iedereen het als individu kan maken, dan moet je het ook maken. Dan moét je succesvol zijn. “De klassieke vraag ‘wie ben ik?’ is vervangen door ‘wat kan ik worden?’,” ziet Verhaeghe. Daarnaast is niet alleen de ongelijkheid toegenomen, ook het aantal mensen met mentale klachten, zoals een burn-out, neemt toe. In deze video schetst Paul Verhaeghe een beeld van hoe het komt dat zo veel jongen mensen een gevoel van onbehagen hebben.
De maatschappij is ingericht voor gezinnen (en dat moet anders)
Historicus Lotte Houwink ten Cate
Bij een ‘’geslaagd’’ volwassen leven hoort het hebben van professioneel succes én van een gezin. Dat is een beperkte visie, vindt historicus Lotte Houwink ten Cate. Waarom is het leven duurder als alleenstaande? Waarom zien we het gezinsleven nog steeds als ideaal? In deze video laat Lotte Houwink ten Cate zien hoe het gezinsleven zoals we het nu kennen, is ontstaan en hoe het mogelijk anders kan.
Door sociale media radicaliseert ons idee over identiteit
Stylist en schrijver Ayishat Akanbi
Dankzij social media zijn we zichtbaarder dan ooit. Stylist en auteur Ayishat Akanbi ziet dat sociale media platforms een enorme invloed hebben op de vorming van onze identiteit. Het maakt niet uit hoe bekend je bent in je directe omgeving, iedereen kan viraal gaan. Het gevoel dat zoveel mensen meekijken beïnvloedt niet alleen ons gedrag maar ook hoe we elkaar en onszelf zien. Op social media circuleren ideeën rond van hoe we ons zouden moeten gedragen als vrouw, man, persoon van kleur. Volgens Ayishat Akanbi kijken we veel te oppervlakkig naar wat identiteit is en dat heeft gevolgen voor hoe we met elkaar omgaan.
In een autocratie, zoals Rusland, doet jouw stem er niet toe.
Politiek wetenschapper Ekaterina Schulmann
In een autocratie is er geen ruimte voor een publiek gesprek. Wie niet meebeweegt, maakt het moeilijker voor zichzelf en dus houdt de meerderheid zijn mond. Politicoloog en hoogleraar Ekaterina Schulmann weet er alles van. Ze is niet alleen expert, maar ook ervaringsdeskundige. In deze video legt ze uit hoe een autocratie werkt, wat voor propaganda er wordt gebruikt en wat het Westen kan leren van de situatie in Rusland.