Morgen gaan we naar de stembus. Niet alleen de lokale politiek staat op het spel, ook mag je een oordeel vellen over nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). De sleepwet, dus.Vijf privacy-lessen van activiste Ancilla van de Leest.
1. Privacy is een grondrecht dat nu belangrijker is dan ooitIn het digitale tijdperk moet de burger beschermd worden tegen verregaande dataregistratie, en surveillance door bedrijven en overheid. Privacy is een grondrecht dat nu belangrijker is dan ooit.
De grootste zorg van dit moment is overheidssurveillance. Het risico ligt op de loer dat de overheid alles over haar burgers wil weten, en te ver gaat in het verzamelen van data. Dit wordt onder andere gedaan door preventief te fouilleren, of data te verzamelen met pinnen. Het verleden leert ons dat dit niet goed uitpakt.
Een almachtige overheid die alles over haar burgers weet, maakt de maatschappij erg kwetsbaar. De val waar je snel intrapt, is dat je denkt dat de overheid te vertrouwen is en haar de macht geeft om op grote schaal gegevens te verzamelen. Op het moment dat je die rechten opgeeft, krijg je deze echter niet zo makkelijk meer terug. Je kan er niet vanuit gaan dat je deze overheid hier en nu eeuwig kan vertrouwen, want over 5 of 10 jaar kan de samenstelling van de macht er heel anders uitzien. Amerikanen maakten zich niet zo'n zorgen over hun privacy tijdens Obama, maar onder Trump denken velen daar nu anders over.
Met het lekken van de Snowden files in 2013 werd de omvang van de spionageactiviteiten van de Amerikaanse overheid duidelijk. Niet alleen regeringen over de hele wereld, maar zelfs haar eigen burgers werden nauwlettend in de gaten gehouden. Toen deze geheime activiteiten publiek werden, kwamen we plotsklaps terecht in een nieuwe wereld. Voorheen werd er lacherig over gedaan. Inmiddels blijft het besef van de ernst en de omvang van dit probleem groeien. Niet in het minst doordat er steeds meer zaken van misbruik van data aan het licht komen, zoals identiteitsdiefstal, afpersing en gelekte seksfilmpjes van beroemdheden.
Dit heeft soms grote gevolgen. Toen de betaaldata van Ashley Madison (een site voor buitenechtelijke affaires) uitlekte, hebben mensen zich van het leven beroofd in het aangezicht van de gevolgen voor hun gezinslevens. Een andere levensgevaarlijke dreiging is het uitlekken van namen van homoseksuelen in Saoedi-Arabië, een regime dat homoseksualiteit niet tolereert. Deze voorvallen maken het gevaar concreter, zichtbaarder, tastbaarder, en laten zien dat dit gevaar ook geldt voor mensen die niets verkeerd doen, of die niet bekend zijn.
2. Je kunt jezelf beschermen tegen de macht van GoogleGoogle is een van de machtigste bedrijven ter wereld. Via Google ben je nooit privé. Hun businessmodel is gebaseerd op het zo veel mogelijk verzamelen van gegevens van individuen en bedrijven over de hele wereld. Vervolgens adverteren ze op basis van wie jij bent.
Zelfs de zoekresultaten die jij te zien krijgt, zijn aangepast op het profiel dat Google van je heeft. Mensen zien zichzelf steeds meer bevestigd in het denken over de wereld dat ze al hebben, doordat de resultaten die ze terugkrijgen steeds nauwer worden, in een eeuwigdurende loop van hetzelfde.