In Brainwash Zomerradio van Human interviewt presentator Floortje Smit denkers aan de hand van muziek. Welke nummers zijn vormend geweest voor hun identiteit en denken? Deze lessen kunnen we leren van filosoof Alicja Gescinska.
1. De liefde is onverklaarbaarWe rationaliseren de liefde. We denken de liefde te begrijpen, we denken te weten hoe we zelf liefhebben en hoe anderen ons liefhebben, en we denken zelfs te weten wie we gaan liefhebben. Toch is dat onzin. Je kan alle voorkeuren die je hebt op een rijtje zetten, maar als je dan gematcht wordt met iemand die daar precies aan voldoet, kan aantrekkingskracht volledig achterwege blijven. We hebben geen controle over van wie we gaan houden. En we weten uiteindelijk niet precies waarom we voor iemand vallen. Wat als er iemand voor je staat wiens naam je nog niet weet, je weet nog niet wat hij doet, hij heeft misschien een buikje wat je niet wilde, en hij is misschien veel te oud, en tóch kan je als een blok voor iemand vallen.
We kunnen ook dwalen over hoe anderen ons liefhebben en de inschatting van hoe anderen ons zien. We kunnen het mishebben.
We hebben voorstellingen van hoe de liefde er uit moet zien, maar het leven kan altijd anders lopen. Als de liefde niet voldoet aan de blauwdruk die we ervan hebben, vinden we de liefde mislukt. Een onvoltooide, onbeleefde liefde is niet minder liefdevol. Misschien zijn we te streng voor de liefde, en is de liefde een onvolmaaktheid. De liefde en de dood zijn breukmomenten in het leven. Er is een voor en een na: een voor van toen hij nog leefde, of nog niet in je leven was. De liefde kan levensveranderend zijn.
Vreemd is deze wereld. De mens is een vreemd wezen. Wij doen elkaar zoveel kwaad aan. Maar ondanks dat we elkaar constant in woorden en daden doden, kunnen we ook mooie daden verrichten. Dat geeft hoop. Je hoeft geen held of heilige te zijn, maar je bent juist als doorsnee mens tot bijzondere dingen in staat. Een heel mooi voorbeeld is Maximiliaan Kolbe, een Poolse priester die heilig is verklaard. Hij zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz. Iemand was uit de barakken ontsnapt, en daarom moesten tien willekeurige mensen sterven door hongersnood. Zo dreigden de nazi's dat je niet moest ontsnappen, omdat er voor iedere persoon die wegkwam tien personen zouden worden vermoord.
Tekst loopt door onder de video.