Wij doen al van alles. Reizen met de trein, vegetarische tosti's eten: dat is allemaal waardevol en we moeten dat blijven doen. Maar het is toch nog altijd te weinig. We treffen nog te weinig voorzorgsmaatregelen. Zo erg dat 'schaamte' zelfs het woord van 2019 is geworden. Vliegschaamte, vleesschaamte, bezorgschaamte. Nog even en we schamen ons voor onze eigen CO2 als we uitademen.
Individuele acties hebben een beperkte impact, maar er zijn wel individuen die een veel grotere hefboom hebben. Dat zijn de mensen die bij de banken, bedrijven en overheden werken. En ik heb goed nieuws voor jullie, want wie het goed aanpakt kan met de juiste preventieve maatregelen er ook nog geld mee verdienen.
Laat ik beginnen bij de banken. Ik neem het voorbeeld van een niet nader genoemde Duitse bank. In een van hun geldpotjes, een gigantische pot, zit 50 miljard euro. Iemand aan de top van de bank heeft beslist om die 50 miljard in twee jaar tijd volledig te investeren in de olie- en gasbedrijven. De winst is voor de bank, het verlies is voor het klimaat. Maar het kan ook anders.
Er is een niet nader genoemde Nederlandse bank bijvoorbeeld. Die zal niet investeren in bedrijven die meer dan 5 procent van hun omzet uit fossiele brandstoffen halen. Zij kiezen ervoor om het klimaat te laten winnen. Zal dat wel leiden tot financiële winst?
Het International Panel on Climate Change (IPCC), de organisatie waarin de crème de la crème van de klimaatwetenschappers zich hebben verenigd, heeft het uitgezocht. Ze hebben een waaier aan scenario's opgesteld. Aan de ene zijde een proactief, preventief klimaatbeleid waar we alles doen om de opwarming te beperken tot 2 graden. En aan het andere uiterste: we doen niets, we laten de boel de boel en betalen de kosten dan later wel. Aan elk van die scenario's hebben ze het financiële plaatje gehangen. Wat bleek: het meest preventieve, proactieve scenario bracht op termijn het meeste geld op. Dus, beste banken: ga volop voor een klimaatsparende investeringsaanpak, daar verdien je alleen maar meer geld mee.