We hebben geleerd om de geschiedenis van vrouwen en politiek door een beperkte blik te bekijken. Waardoor we al dan niet bewust negeren en vergeten dat de emancipatie van vrouwen niet voor alle vrouwen in Nederland hetzelfde verloopt. Zo hebben we nog nooit evenveel vrouwen als mannen in de Tweede Kamer gehad, en nog steeds is minder dan een op de drie politici vrouw. Maar het is ook belangrijk om te erkennen dat de strijd voor alle vrouwen naar politieke emancipatie net een beetje anders was. Want als we het hebben over een gebrek aan vrouwen in de politiek, moeten we erkennen dat dit bijvoorbeeld verbonden is met het feit dat er op dit moment geen zwarte Nederlanders in de Tweede Kamer zitten. Het is geen toeval dat dit juist een groep Nederlanders betreft die vele decennia door witte Nederlanders zijn uitgesloten van het kiesrecht.
Waarom is het nou zo belangrijk dat we kritisch kijken naar hoe we de geschiedenis van vrouwen en politiek vertellen? Onder andere vanwege het belang van rolmodellen. Onderzoek toont aan dat vanaf hele jonge leeftijd de ambitie van meisjes hoger is als zij politieke rolmodellen hebben die op hen lijken. Een voorbeeld van hoe dit werkt: Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland, deelde in een speech een anekdote van een stel jonge ouders. Hun zoontje had hen gevraagd: kan ik eigenlijk ook wel premier worden? Hij kende niet anders dan een vrouw aan het hoofd van het land, en had de conclusie getrokken dat dat wellicht niet voor hem was. Het is maar een klein voorbeeld van hoe een gebrek aan verschillende rolmodellen, de fantasie en de toekomstdromen van kinderen beïnvloeden.
Helaas groeien nog veel kinderen, zeker meisjes, die horen tot groepen die politiek ondergerepresenteerd zijn, op zonder zichzelf op belangrijke plekken zoals de politiek terug te zien. Want veruit de meeste van onze politici zijn man, wit, hetero, hoogopgeleid, boven de 45 jaar oud en hebben geen fysieke of mentale beperking. En ook onder de groep politiek actieve vrouwen, geldt dat zij grotendeels wit, hetero, hoogopgeleid, 45plus en zonder beperking zijn. Hoe beter je onze geschiedenis kent, hoe logischer het wordt dat juist die groep politiek vertegenwoordigd is. Want andere groepen mensen werden vaak nog op allerlei gebieden uitgesloten. Dat leidt mede tot achterstand in politieke representatie. Dit kan en moet anders.
Dat kan bijvoorbeeld door het zichtbaar maken van tot nu toe onderbelichte rolmodellen. In de geschiedenislessen die we krijgen over vrouwen en politiek, worden een aantal vrouwen uitgelicht. De bekendste zijn Aletta Jacobs – voorvechter voor het vrouwenkiesrecht – en Suze Groeneweg, de eerste vrouw in de Tweede Kamer. Toen Groeneweg de Kamer betrad, moest er zelfs speciaal voor haar een vrouwentoilet komen in het gebouw van de Tweede Kamer. Het pad daar naartoe werd al snel het Suze Groeneweggetje genoemd. Beide vrouwen zijn uitzonderlijk, hun verhalen inspirerend. Groeneweg was dan wel de eerste vrouw, maar na haar kwamen nog veel meer vrouwen die binnen hun eigen kruising van identiteit ook de eerste waren.
Ik laat je graag kennis met hen maken. Ik stel aan je voor: Evelien Eshuis. Zij was in 1982 het eerste openlijk lesbische Tweede Kamerlid. Dat is nog geen 40 jaar geleden, en lesbisch zijn was nog een flink taboe. Pas 20 jaar nadat zij in de Kamer kwam, zou bijvoorbeeld het huwelijk tussen mensen van hetzelfde gender legaal worden.