Hoe we die afstand creëren? Heel simpel: door te bewegen en te ademen. Valt dat even mee, zeg. Bewegen en ademen, daar hebben we alles voor in huis nietwaar? Is er iemand die niet kan ademen? Elke keer dat we bewegen vliegt de stress uit onze hersenen. Elke keer we goed ademen, nemen we de controle terug. Op die manier creëren we afstand tussen de prikkel en onze reacties. En in deze afstand kunnen we onze oplossingen inzetten om het ongewone dat onze aandacht trok, aan te pakken.
Zoals gezegd: bij een neutrale of positieve mindset wordt niets als dreigends ervaren. Maar wanneer niets als dreigend wordt ervaren, worden we dus ook niet geprikkeld om iets te veranderen. Dus bij een neutrale of positieve mindset, komt er geen verandering. En als er geen verandering komt, stagneren we. We blijven als het ware ter plaatse trappelen; we verscherpen onze vaardigheden niet meer. 'Ja, hallo', hoor ik je nu denken, 'als dit allemaal waar is waarom kreunen we dan zo onder de stress?' Goede vraag.
Omdat je wel afstand kan creëren maar je ook nog aan je oplossingen moet geraken om zo het ongewone aan te pakken. Hiervoor moeten de hersengebieden ook nog kunnen samenwerken. Zie stress eens als een opgewonden paard dat staat te trappelen. Het is dus niet alleen het opgewonden paard dat we in bedwang moeten krijgen, de ruiter die er op zit dient ook nog te weten welke kant hij het paard op moet sturen. En om deze informatie te pakken te krijgen, hebben we een goed evenwicht nodig, tussen wat ik nu even simpel de stresshormonen en de herstelhormonen ga noemen.
De stresshormonen worden vrijgegeven bij dreiging. Ze worden afgevuurd tussen onze twee oren en gaan signalen geven aan de bijnierschors zodat de stresshormonen worden vrijgegeven. Die zorgen er dan voor dat het lichaam in staat van paraatheid wordt gebracht zodat we gerichte actie kunnen ondernemen. Zonder deze stresshormonen geen gerichte actie! We voelen dat ook in ons lichaam. Opwinding en een lichte onrust. Als tegengewicht voor deze hoge pieken stresshormonen, hebben we ook onze herstelhormonen.
Deze zorgen ervoor dat het lichaam weer kan recupereren na een stressor, maar ze zorgen er tegelijkertijd ook voor dat we geen negatieve lichamelijke effecten ervaren van zeer hoge pieken stresshormonen. Deze herstelhormonen zijn vooral actief en worden vooral bijgemaakt in tijden van rust. En niet zomaar eendert welke rust, maar er dient tegemoetgekomen te worden aan twee voorwaarden: een ontspannen lichaam en een goed gevoel over jezelf. Wanneer voldaan wordt aan deze voorwaarden, komen de herstelhormonen het beste tot hun recht.