Ik stel me een afvinklijstje voor en aanvankelijk gaat het heel vlot:
- begrijpt de taal: check
- kan in die taal de krant lezen: check
- kan een brief naar de gemeente schrijven: check
- kan de provincies aanduiden op een blinde kaart: check
- weet wat een beurtbalkje en een kaasschaaf zijn: check
- weet hoe de hypotheekrenteaftrek werkt: check
- kent het verschil tussen huisarts en specialist: check
Dan wordt het al iets moeilijker:
- begrijpt de brieven van de belastingdienst: niet altijd, maar ik kan om uitleg vragen: check
- weet – en deze heb ik uit een echt inburgeringsoefenexamen – dat Nederland lid is van de Europse Unie omdat dit goed is voor de economie: ik dacht dat de EU er was om te voorkomen dat Europa de wereld in een Derde Wereldoorlog zou storten, maar oké: check
En dan komt het:
- supportert als het Nederlandse voetbalteam speelt voor Oranje. Daar loopt het dus fout. Ik heb het geprobeerd, maar het lukt me niet. Juichen voor Epke Zonderland? Geen probleem. Maar het nationale team? Dat is voor mij niet oranje, maar rood.
Misschien zijn er nu mensen op hun oranje ziel getrapt en roept een verdwaalde nationalist dat ik die leerstoel Neerlandistiek onwaardig ben, maar ik vermoed dat het gros van jullie denkt: So what? Hij haalde toch negen op tien? Wat is dan het probleem? En dat is er inderdaad niet. Of toch niet voor mij. Als witte Nederlandstalige luxemigrant heb ik, alles welbeschouwd, helemaal geen probleem. Ik ben in dit land met open armen ontvangen, heb veel kansen gekregen, ben hier getrouwd met een Nederlandse vrouw en de kans is groot dat ik hier nooit meer wegga. Bij ons thuis geldt Nederland als het binnenland en België als het buitenland.
Maar hoe zit het met die jongeren die hier zijn geboren, die de taal en alle gebruiken kennen, die een Nederlands paspoort hebben en nog geen seconde aan migreren hebben gedacht, die wél voor Oranje supporteren en dan toch van de minister-president te horen krijgen dat ze zich in deze samenleving moeten invechten en niet boos mogen worden wanneer ze voor een baan gepasseerd worden omdat hun ouders niet uit Antwerpen kwamen, maar nog net iets zuidelijker?
Waarom krijg ik al die kansen, mag ik Nederlandse literatuur en cultuur doceren én van de Rode Duivels blijven houden, terwijl sommige Nederlandse jongeren makkelijk tien op tien zouden halen op de inburgeringtest en er toch niet bij blijken te horen? Bij het minste wordt er aan hun loyaliteit getwijfeld. Lopen ze een keer met een Turkse vlag rond, is het land te klein. Maar in mijn huis hing tijdens het WK een Belgische vlag, waarom mag dat dan wel?
Wat kunnen die jongeren nog meer doen? Elf op tien halen? Waarom zou een tamelijk goed geïntegreerde buitenlander in dit land beter aanvaard worden dan iemand die hier is geboren en getogen? 'Ja, maar ze zijn ook niet loyaal – als ze mogen kiezen tussen Oranje en het Marokkaanse elftal kiezen voor dat laatste!' Dat komt voor, ja. Is dat zo erg? Als ik de keuze kreeg tussen spelen voor de Rode Duivels en spelen voor Oranje zou ik het ook wel weten, en met de FIFA-ranking of hun prestaties op het laatste WK heeft dat niks te maken.