In haar revolutionaire brieven schreef Diane di Prima dat we, in tijden van nood, onze badkuipen moeten laten vollopen met water, voor het geval dát, zodat we in ieder geval nog water hebben. Ze raadt ons aan om twintig pond bruine rijst te kopen, om meel en zout in te slaan, om vruchten en peulen te conserveren en – om ons van tijd tot tijd luxe te kunnen voelen – een pompoen of kokosnoot in huis te halen. Als we onszelf in tijden van nood van de juiste middelen voorzien, zo schrijft Di Prima, dan kunnen we het misschien wel zes weken uithouden, waarna de crisis hopelijk weer voorbij is en de supermarkten weer opengaan.
De lijst van Di Prima is bedoeld voor noodsituaties. Rampspoedige situaties, waarin er geen watertoevoer of beschaving is. Maar wat voor lijst maken mensen die niet in tijden van nood leven, maar in tijden van net-niet-nood? Wat zijn de voorzieningen voor mensen die geen 112 kunnen bellen, maar toch in zekere crisis verkeren?
Toen ik tien jaar oud was werd ik gediagnostiseerd met een zeldzame bloedziekte. Systemische mastocytose, een ziekte waarbij het lichaam te veel mestcellen aanmaakt. Mestcellen spelen een belangrijke rol in ons afweersysteem. Ze worden gemaakt in het beenmerg en verdedigen ons tegen infecties. Maar als je een overschot aan mestcellen in je bloed hebt, zullen de cellen je lichaam aanvallen. Ze zullen je organen aantasten en je ziek maken, en dit was wat er bij mij gebeurde.
Omdat de ziekte niet veel voorkomt, en al helemaal niet bij kinderen, duurde het maanden voordat mijn diagnose gesteld werd en een behandeling gestart kon worden. Van deze tijd kan ik me niet veel herinneren. Wat ik me wel herinner, is dat ik na mijn diagnosestelling jarenlang medicijnen heb geslikt en onder medische controle heb gestaan. In principe is systemische mastocytose een ongeneeslijke ziekte. Dit houdt in dat, als je de ziekte eenmaal hebt, het voor altijd deel van je leven zal uitmaken en, als je een uitzonderlijke pechvogel bent en de mastocytose zich tot mestcelleukemie ontwikkelt, je leven ook kan doen eindigen.