Een paar weken geleden was ik op een bruiloft en zat ik tijdens het diner aan een ronde tafel met mensen die ik niet kende. De ober komt aan de tafel staan, vraagt: 'Wie is de veganist?' Een vrouw steekt haar vinger op. We hebben het over de vraag waarom ze veganist is geworden, waarop ze zegt: 'Dat ze ook wel weet dat het niet uitmaakt,' – alsof ze bang was dat de rest van de tafel dat zou zeggen. En iemand zegt dan tegen haar: 'Heel mooi, dat jij zo vasthoudt aan jouw waarheid'.
Er worden spareribs op tafel gezet en één salade met geroosterde groenten en dan is het een tijdje stil van etende mensen. Het was in zekere zin best een onbeduidend moment, maar de reden dat ik dit vertel is omdat Brainwash mij vroeg de vraag te beantwoorden: welk probleem wil jij over 15 jaar opgelost zien? Nu, ik hoop dat over vijftien jaar niemand meer zegt: 'Ok, dat is dan jouw waarheid.' En ik bedoel niet dat het verboden moet worden. Er hoeft geen censuur op die uitspraak te komen. Ik hoop dat dit over vijftien jaar überhaupt niet meer in mensen opkomt. Dat het over vijftien jaar niet meer gedacht wordt.
Sta me toe uit te leggen wat ik denk dat er gebeurt als iets 'jouw waarheid' wordt genoemd en waarom dat een probleem is. Want zo klinkt het natuurlijk helemaal niet. Het klinkt als een aanmoediging. Als een grootmoedige erkenning voor andermans gevoelens, gedachten of principes. Maar het is eigenlijk het tegendeel. Het is een schijnerkenning. Het is zeggen: 'Ik kan me voorstellen dat dat echt zo voelt – voor jou. Maar het is niet echt zo, het is alleen maar voor jou zo.'