Wat ook goed werkt, is van omgeving wisselen. Een nieuwe omgeving is belangrijk, dat geeft je nieuwe informatie van buiten. Zo doe je nieuwe impulsen op. Hetzelfde geldt voor de uitwisseling van ideeën tussen verschillende disciplines, of diversiteit in het bestuur. Om creatiever te worden kunnen we hersenmechanismen die remmend zijn proberen op te heffen. De prefrontale cortex is hierbij van belang. Door middel van magnetische stimulatie kunnen we dat gebeid afremmen. Dat leidt wel tot wat verhoogde creativiteit, maar niet tot een indrukwekkende verbetering.
Een andere, veel effectievere manier, is om verliefd te worden. De oxytocinespiegel gaat dan omhoog, en dat stimuleert de creativiteit. Je ziet bij veel kunstenaars dat in de tijd dat ze een muze hebben of verliefd zijn, ze heel productief zijn. Het advies 'ga de straat op, word verliefd' was nog nooit zo nuttig. Tot slot kan je jezelf een simpele opdracht geven die creativiteit stimuleert. Verzin zoveel mogelijk toepassingen voor een paperclip. De truc is om out of the box te denken, en je niet te beperken tot het kleine, zilverkleurige clipje. Maar rek hem eens op, maak hem van foam en glitter. Dan kan het ook ineens een luchtbed worden, of een glijbaan. De mogelijkheden zijn eindeloos.
De Brainwash Special: Frans de Waal en Dick Swaab komt er bijna aan. Verwacht je vuurwerk?
Er zijn twee mensen waar ik veel van geleerd heb, en dat zijn Darwin en gedragsbioloog Frans de Waal. Er is maar een ding waar we het bij mijn weten niet over eens zijn, en dat is dat De Waal ooit heeft gezegd dat homoseksualiteit in het dierenrijk niet voorkomt. Maar er zijn 1500 species waarbij het beschreven is. Soms gaat het over biseksualiteit, maar soms gaat het ook over homoseksualiteit.
Ann Perkins in Montana in de Verenigde Staten deed werk dat ook aansloot bij ons onderzoek naar seksuele differentiatie van de hersenen, maar dan bij schapen. Zij selecteerde rammen voor de voortplanting om te kijken naar hersenontwikkeling bij schapen. Daar waren een paar rammen bij die als dull werden omschreven, omdat ze geen zin hadden om te paren. Maar toen deze rammen bij elkaar in de wei waren gezet, waren ze helemaal niet dull meer, maar vertoonden intensief homoseksueel gedrag. Zij hadden ook dezelfde verandering in de hypothalamus die wij beschreven bij mensen.
Wat heb je van Frans de Waal geleerd?
Dat apenonderzoek ons een spiegel voorhoudt. Alle bouwstenen die belangrijk zijn voor ons gedrag als sociale dieren, zien we ook bij de apenmaatschappij. Er zijn mensen die denken dat we morele regels hebben gekregen van onze voorouders of de kerk, maar De Waal heeft laten zien dat die morele regels als bouwstenen ook aanwezig zijn in de apenmaatschappij. Deze zijn nodig om complexe sociale netwerken te laten functioneren. Apen hebben ook empathie, eisen gelijke beloning voor dezelfde computertaak die ze doen, hebben een incest taboe en zijn bang voor straf als ze de regels overtreden. Deze dingen die de basis zijn voor ons moreel gedrag, hebben apen ook. Dat deze regels ook bij de apen diep verankerd zijn in hun sociaal gedrag wil zeggen dat we ze miljoenen jaren bij ons hebben gedragen in ons DNA.
Mis het niet, de Brainwash Special: Frans de Waal en Dick Swaab. Zaterdag 30 juni in de Nationale Opera, Amsterdam.