Toen ik eind vorig jaar aanwezig was op het Gala van de Wetenschap, maakte men zich ernstig zorgen over de wereldwijde vleesconsumptie. Wetenschappers op het podium waarschuwden de wetenschappers in de zaal dat de milieuschade ten gevolge van de veeteelt reeds enorm was en bovendien nog veel groter zou worden als ook alle Chinezen en Indiërs zich vlees zouden kunnen veroorloven. Het hooggeleerde publiek knikte instemmend. 'Het is toch wat.'
Maar toen de gespreksleider de zaal vroeg wie er allemaal vlees at, ging de overgrote meerderheid van de handen omhoog (ook die van mij overigens; ik ben net zoals jullie). Zoals eigenlijk altijd het geval is. Vlees eten; iedereen doet het. Zij die het niet doen zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen.
De laatste jaren is het bon ton om te zeggen dat je het 'minder dan eerst' doet, maar uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat de voorzichtige daling van vleesconsumptie van de afgelopen paar jaar, vorig jaar niet door heeft gezet. We zijn zelfs meer pluimvee gaan eten. Alle steekhoudende argumenten van veganisten (en de iets minder steekhoudende argumenten van vegetariërs) ten spijt.