Ok, dit is een makkie: wat is een bos? Een antwoord zou kunnen zijn: een flinke verzameling bomen die bij elkaar staan. Maar hoe flink moet die verzameling zijn om als bos te kwalificeren?
Een ding is zeker: vroeger was een bos een grotere verzameling bomen dan nu. Een bos is nu iets waar je naartoe kan rijden, met de auto, om er lekker te wandelen. Vroeger - echt vroeger - was een bos de woeste buitenwereld. Een ondoordringbaar, onherbergzaam Iets, waarin je een stuk kaalkapte om te kunnen wonen. Het woord 'bos' is dan ook enorm van betekenis veranderd.
Dat gebeurt natuurlijk geleidelijk. Voor iedere generatie is de verzameling bomen die er aan het begin van haar bestaan is, maatgevend. Het is de baseline. Maar als het bos steeds kleiner wordt, verschuift die baseline voor iedere volgende generatie.
Daniel Pauly, een gerenommeerd marinebioloog, kaartte dit probleem in 1995 aan in een artikel over onderzoek naar visbestanden. Elke onderzoeker nam de omvang van het visbestand aan het begin van zijn carrière als uitgangspunt. Maar pas als je goed onderzocht hoe groot de bestanden ooit, voordat mensen er op gingen vissen, geweest waren, kon je goed zien wat de impact van mensen is.
De vraag is, waar de natuur ophoudt en de invloed van de mens begint.
De tekst gaat verder onder de foto.