Facebook-app op een smartphone (foto: EPA/Sascha Steinbach).
Jarenlang was ook ik een brave gebruiker/product van Facebook, die ettelijke uren en gigabytes aan gebruikersgegevens weggaf aan een bedrijf dat zich keer op keer heeft laten zien als giftig, moeilijk te reguleren en hypocriet, terwijl het mijn aandacht verkocht aan adverteerders en mijn wereldbeeld beïnvloedde.
Pas na tien jaar durf ik de stap te zetten. Ik verwijder vlak voor publicatie van mijn boek mijn account. Of dit een kleine of grote verandering is, zul je moeten beoordelen door zelf die stap te zetten. Ik heb het, na een afscheidsberichtje, met een enkele klik gedaan. Te heftig? Volg dan onderstaande afkickmethode.
Fase 1: verleidingen verminderen
- Vraag een download van je profiel aan als archief. Hier lees je hoe je dat doet. Wie weet kan jij, of een bedrijf, er in de toekomst nog eens iets moois mee.
- Verwijder al je foto's. Ook die strippen persoonlijkheid van de pagina en dempen verleiding.
- Verbreek als eerste connecties met mensen van wie je het 't minst erg vindt als jullie van elkaar wegdrijven. Het verzamelen van die connecties is deels een blijk van waardering of interesse voor de mensen in kwestie geweest, maar eigenlijk ook niet veel meer dan de zo subtiel gestimuleerde behoefte om meer knikkers in je viskoffer te hebben. Net als op het schoolplein, ooit.
- Zorg dat niemand een berichtje op je pagina kan plaatsen en dat niemand je ongevraagd kan taggen in berichten of foto's.
- Kopieer verjaardagen van vrienden naar een andere kalender.
- Accepteer geen nieuwe connecties en stuur de mensen in kwestie na hun vriendschapsverzoek een korte toelichting.
Fase 2: verwijzingen voor connecties
- Vervang je profielfoto door een non-descript plaatje. In de omschrijving bij de profielfoto, alleen te lezen voor je connecties, voeg je een tekst in het Nederlands en Engels toe: 'Ik ben van Facebook af.' Voeg contactgegevens toe over waar je wél te bereiken bent.
Een profielfoto is het meest persoonlijke dat je deelt op Facebook. Onderzoek wijst uit dat je daarom het meest gevoelig bent voor bevestiging, voor likes of comments op je foto. Facebook weet dit, en toont de nieuwe profielfoto daarom aan zoveel mogelijk mensen, zodat er veel op gereageerd zal worden, en je langer op het platform blijft. In dit geval zullen zoveel mogelijk mensen zo lezen dat je van Facebook af bent.
- Verwijder na enige tijd alle overige connecties met vrienden en kennissen. Het profiel laat je actief, zo zorg je ervoor dat niemand je naam kan claimen om een nepprofiel te openen.
- Maak het onmogelijk, ook voor niet-connecties, om een berichtje naar je te sturen op Facebook.
Fase 3: semi-verwijderen
- Verander je wachtwoord in iets dat je niet kunt onthouden en log uit. Daarmee voorkom je dat je ooit alsnog weer kunt inloggen en je profiel opnieuw invult. Hiermee is niet je echte profiel verwijderd, noch de gegevens die Facebook over je verzameld heeft, maar toch. Het komt in de buurt.
Zoals gezegd: je kunt natuurlijk ook gewoon op 'account verwijderen' klikken. In principe.
Ik weet nog niet of ik het zal volhouden. Of het me zal lukken om de even subtiele als venijnige lokroep te weerstaan en weg te blijven, om niet toch stiekem weer een account aan te maken. De prijs die kleeft aan wegblijven van Facebook lijkt flink. Sterker nog: misschien kán ik in de toekomst wel helemaal niet meer wegblijven. Omdat ik een Facebookprofiel nodig heb voor een opleiding, workshop, om een ticket te kopen, of om in de nabije toekomst een vergunning bij een officiële instantie te bemachtigen.
Hoopgevend is dat het verwijderen van mijn WhatsApp-account me uitstekend is bevallen. Dat deed ik een jaar geleden, toen bekend werd dat Facebook en WhatsApp mijn gegevens gingen koppelen - iets dat Facebook toen het WhatApp voor 19 miljard dollar opkocht - beloofde nooit te zullen doen. En iets waar de Europse Unie vandaag nog een fikse boete voor gaf.
Ik stopte omdat Facebook dan weer iets minder zou weten over wat ik doe, waar ik dat doe, met wie en wanneer. Het is me gelukt om wat ongemak voor lief te nemen en The Silicon Empire met net iets minder gebruikersgegevens te voeden. Bijkomend voordeel van die stap is dat ik niet te pas en te onpas gestoord wordt door notificaties van allerlei groepjes. WhatsApp was niet meer met vrienden praten, het was werk geworden.
Mijn internationale vrienden stuur ik vaker een kaartje of e-mail, mijn Nederlandse vrienden sms of bel ik, en steeds meer mensen zie ik op het door Edward Snowden geprezen Signal verschijnen. En die 50 minuten per dag vul ik met lezen, schrijven, afspreken met vrienden, koken. Leven, eigenlijk. Gaat dus allemaal best prima.
meer weten?
Sidney Vollmer (1983) is schrijver en copywriter. Zijn derde boek, ON/OFF: op zoek naar balans in digitale tijden, is onlangs verschenen.