Volgens mijn vriend draait de aanpak van zwerfafval om zichtbaarheid. Al lopend door de buurt krijgt hij een duim omhoog van passanten, of wordt hij aangesproken door anderen die ook graag zo'n stok willen – zelfs door hangjongeren. En op een schone straat laten mensen weer minder snel iets liggen dan op een plek die toch al vol troep ligt. Maar belangrijker nog: als je een probleem zichtbaar maakt, kun je de verantwoordelijke erop wijzen.
Dirk Groot en Merijn Tinga verzamelden Mars-verpakkingen door heel Nederland, en toonden zo aan dat het bedrijf verantwoordelijk was voor 11.000 stuks zwerfafval in zes maanden tijd.
Maar wat gebeurt er met de onzichtbare sporen, de resten van ons leven, die zich opstapelen in het water en in de grond? We laten zo'n puinzooi achter, en we blijven het doen, terwijl we al decennia weten dat er een probleem is. Geconfronteerd met de vele Mars-wikkeltjes, wijst het bedrijf liefst naar de consumenten: 'Wij maken de verpakking, het zijn de klanten die vervuilen.'
Een beter milieu begint bij jezelf. Elke millennial is opgegroeid met die leus, en natuurlijk is het waar dat je je verantwoordelijkheid moet nemen. Binnen de microkosmos van ons leven proberen we alles goed te doen, schreef Elize de Mul al: biologisch eten, afval scheiden, tweedehands kopen, kapotte apparatuur laten maken in repair cafés – maar is dat echt een manier om de wereld te verbeteren, of schijncontrole?
Je zou toch haast willen dat er een groepsinstantie was, een vereniging of gemeenschap, een soort autoriteit die onze keuzemogelijkheden enigszins zou begrenzen, zodat het voor ons allemaal makkelijker zou zijn om de juiste keuzes te maken, een instantie die vervuiling echt aan zou kunnen pakken. 'Je bedoelt,' zegt mijn vriend, 'zoiets als een overheid.'
Nu blijkt onze huidige regering helaas voornamelijk in staat problemen te creëren (zie ook: huisvesting, vluchtelingenopvang, klimaatvernietiging, de gezondheidszorg, toeslagenschandaal, etc, etc), maar af en toe zijn ze in staat gebleken om het tij te keren (zie: verbod op gratis plastic zakjes). De overheid kan structurele verandering teweeg brengen, maar dat doet ze pas als wij het (jarenlang onophoudelijk) eisen.