In dit memoir/natuurboek beschrijft Tova Bailey hoe ze al maandenlang ziek in bed ligt als ze van een vriendin die op bezoek komt een slak krijgt toegeschoven. In eerste instantie begrijpt ze er niets van, maar ze is te moe om de slak weer naar buiten te brengen. De volgende ochtend wordt ze wakker, en ziet ze dat er een klein hapje uit haar envelop is genomen. De dag daarna weer, uit een ander stukje papier. Ze begrijpt dat de slak een nachtdier is, en haar papieren opeet, en begint kaarten te sturen naar vrienden met kleine gaatjes erin. 'Dit heeft mijn slak gedaan!' schrijft ze met enige trots.
Langzaamaan gaat Elisabeth van het dier houden, en dus ook moeite voor hen (de slak is hermafrodiet, dus vermoedelijk non-binair) doen. Ze plukt wat verlepte bloemen uit de vaas, en legt de bloemblaadjes in het schaaltje onder de pot, waar de slak in woont. De slak is wakker, en kruipt naar beneden, om het geschenk beter te bekijken. Dan begint hen te eten. Bailey schrijft:
'A petal started to disappear at a barely discernible rate. I listened carefully. I could hear it eating. The sound was of someone very small munching celery continuously. I watched, transfixed, as over the course of an hour the snail meticulously ate an entire purple petal for dinner. The tiny, intimate sound of the snail's eating gave me a distinct feeling of companionship and shared space.'
Inmiddels hebben the Guardian en New York Magazine de slak uitgeroepen tot Pandemic Pet, om precies die reden. In een tijd waarin mensen eenzaam en afgesloten van de wereld in hun kamer zitten, blijkt de slak een ideale lockdown-kameraad. Slakken doen weinig en hebben weinig nodig. Met hun langzame bewegingen zijn ze perfect afgestemd op deze trage tijd. Het is een laagdrempelige manier om, als mens in quarantaine, toch nog contact te hebben met de natuur: door wat je normaliter buiten tegenkomt, naar binnen te halen.
Ik vermoed dat er nog meer aan de hand is. De meeste mensen zullen al lange tijd niet meer aandachtig naar een slak hebben gekeken – een dier dat nu eenmaal niet voor de hand ligt om te bestuderen. Maar wie nu met het diertje in aanraking komt, via sociale media of in de achtertuin, neemt misschien wel de tijd om wat meer over dat grappige, alien-achtige beest te weten te komen. En als je eenmaal leert hoe slakken zich voortplanten; hoe ze bewegen; hoe ze hun huisjes maken en repareren; en hoe ze minuscule hapjes van een blad nemen, dan ga je ze vanzelf bewonderen. Of zelfs van ze houden.