Vissen worden, over het algemeen, niet gezien als volwaardige dieren. Er zijn genoeg vegetariërs die wel 'gewoon' vis eten. De vis is niet zo aantrekkelijk als een biggetje of koe. Vissen missen de aaibaarheidsfactor, maar ook de ledematen, de gezichtsuitdrukkingen, de manier van ademhalen – het lijken koelbloedige, zwijgende aliens. Wie zou verwachten dat ze gevoel hebben, relaties aangaan, keuzes maken of verschillende persoonlijkheden hebben?
En toch blijkt dat allemaal aan de hand te zijn.
Vaak is de eerste vis die je als mens tegenkomt de goudvis, meestal in z'n eentje, in een kleine, schaars ingerichte kom. Het oranje beest hapt een beetje, zwemt wat rond, en kijkt glazig voor zich uit. Geen wonder dat we zijn gaan geloven dat ze een geheugen hebben van dertig seconden.
Uit onderzoek is echter gebleken dat het geheugen van een goudvis vele malen beter is. Wetenschappers lieten goudvissen los in een aquarium met verschillende gekleurde buisjes, waarvan sommige kleuren eten bevatten, en andere niet. Een jaar later herhaalden ze dit experiment met een paar van dezelfde goudvissen, en een paar nieuwe. De oudgedienden zwommen meteen naar hun voormalige buisjes – ze herinnerden zich de kleur van het buisje waar ze een jaar eerder voedsel in hadden gevonden.
Zolang we goudvissen in hun eentje in kleine kommen houden, zullen we ook nooit zien waar ze toe in staat zijn: dat ze tientallen jaren oud kunnen worden, elkaar helpen in geval van nood, en de verschillende dieren (en mensen) in hun huishouden kunnen leren herkennen. We kijken niet echt, als we naar de vis kijken, en daardoor missen we zo ontzettend veel.
Neem de kogelvis. De meeste mensen kennen het als een komisch beestje dat zichzelf bij gevaar helemaal opblaast, of als die levensgevaarijke Japanse delicatesse. Maar wie heeft geregistreerd dat het diezelfde kogelvis is die in dit viral filmpje van de BBC een mandala in het zand maakt?