Onderweg naar werk ving ik op NH Radio iets op wat mijn aandacht trok. Naar aanleiding van diverse ongeregeldheden tijdens de boerenprotesten afgelopen weken stond in het programma De peiling de volgende stelling centraal: 'moeten er strengere regels komen voor demonstraties?'. Een van de luisteraars belde in en reageerde als volgt: 'Ja, voor de klimaatgekkies wel. Zij komen namelijk niet op voor ons land, zoals de boeren, maar willen die juist kapot maken met hun absurde eisen.'
Een betere samenvatting van het sentiment dat onder delen van de Nederlandse bevolking leeft had ik nog niet gehoord. Een sentiment dat niet in de laatste plaats door de boeren zelf is aangewakkerd. 'Blijf van onze boeren af', 'boeren maken Nederland trots', 'wij zorgen voor het eten op het bord', klonk er veelvuldig, waarmee de tegenstelling meteen duidelijk was: boeren en platteland staan synoniem voor Nederland; stedelingen en overheid voor navelstaarderij en eigen belang, voor anti-Nederland.
De klimaatactivisten van Extinction Rebellion, die diverse wegbezettingen in de binnenstad van Amsterdam hadden georganiseerd, zijn daarin de ultieme kop van jut. Al snel werden ze weggezet als extremisten, als gevaarlijke vijanden van 'onze' samenleving en economie. Verrassend was dit niet. Los van het feit dat de boodschap van de klimaatrebellen moeilijker te verkopen is ('alles moet anders en snel'), hielp hun uiterlijke voorkomen (hippie-achtig) en Engelse taalgebruik niet mee. Een abstracte leus als 'System Change, not Climate Change!' werkt eerder vervreemdend dan activerend voor een groot deel van de Nederlanders.
De taal en het uiterlijk van de internationale klimaatgroep bevestigde de buitenstaanderspositie. In de sociologie spreekt men in dit verband ook wel van de 'in-groep en uit-groep' dynamiek, waarbij de in-groep een sociale groep is waarmee men zich identificeert als lid, en de uit-groep juist het tegenovergestelde. In het huidige dominante frame staan de boeren dan voor behoud en bescherming van 'ons' Nederland (in-groep) en de klimaatactivisten (in plaats van 'burgers') voor vervreemding en radicale verandering, voor onzekerheid en de boze buitenwereld (uit-groep).