'Goed nieuws is geen nieuws', luidt het motto van de journalistiek. Dat wat voortvarend gaat, is lang niet zo sensationeel als dat wat in de brand staat. Toch is er één onderwerp waar het tegenoverstelde het geval lijkt te zijn. Ik heb het natuurlijk over klimaatverandering. Media worstelen ontzettend met deze elephant in the room. Liever mijden ze het onderwerp. 'Vrijwel zonder uitzondering. Elke keer dat we hierover berichten draait het de kijkcijfer de nek om. Dus de prikkels zijn niet groot', twitterde Chris Hayes, een bekende Amerikaanse journalist en presentator van MSNBC, recentelijk als reactie op een online discussie over nieuwsberichtgeving omtrent klimaatverandering.
Het is fascinerend. Vijf jaar geleden was het probleem met nieuwsberichtgeving over klimaatverandering nog dat het er niet was. Nu is het er wel, maar is het meestal een niche-onderwerp; het komt wel aan bod, maar veelal in de periferie van de dagelijkse nieuwstroom. En als er dan over wordt bericht, is het bijna onophoudelijk negatief van aard. Met andere woorden: nieuws over klimaatverandering is bijna altijd oud nieuws (want altijd hetzelfde liedje). Snel wegzappen of doorklikken dus. Zelfs mijn eindredacteur waarschuwde mij een tijdje geleden nog voor het gebruik van het woord 'klimaatverandering' in de titel van mijn stukken. Het zou aanzienlijk minder views opleveren. En hij had (meestal) gelijk ook.
Laat ik het bij deze dus eens omkeren en de volgende hypothese introduceren: goed nieuws over klimaatverandering is zo zeldzaam dat het nieuws op zichzelf is.
En geloof me: het is er ook nog. Dit keer uit de hoek van de klimaatbeweging. De laatste maanden wordt duidelijk dat de werelwijde divestment-campagne flink op stoom is. Dit initiatief van de wereldwijde burgerbeweging 350.org roept overheden, instellingen en andere aandeelhouders op om niet langer in energiebronnen (lees: kool, olie en gas) te investeren die klimaatopwarming verder aanzwengelen.
Afgelopen week tekende Jerry Brown, de gouverneur van Californië (de op vijf na grootste economie ter wereld), een zeer ambitieuze wet die energieproductie in zijn staat in 2045 uitstootvrij moet maken. In dezelfde week riepen de burgemeester van Londen en New York, de twee grote urbane centra van de wereld, andere steden in de wereld op om hun geld uit de fossiele brandstof te trekken. Tevens werd de fossiele industrie zelf op de korrel genomen. 'Samen kunnen onze steden een duidelijke boodschap geven aan de fossiele industrie: verander nu en doe met ons mee in het aanpakken van klimaatverandering', aldus de burgemeesters.
Tekst loopt door onder de afbeelding.