Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan. De woorden van Hendrik Marsman vormen de beroemdste poëtische kenschets van Nederland. Toch vereren wij die brede rivieren bij lange na niet zoals dat gebeurt in India. Daar hebben de Ganges en de Yumana dit voorjaar rechtspersoonlijkheid toegekend gekregen, in een intrigerende rechterlijke uitspraak.
Rechtspersoonlijkheid houdt in dat iemand of iets voor het recht de status heeft een persoon te zijn en dus rechten en verplichtingen kan hebben. Alle mensen ('natuurlijke personen' in juristentaal) hebben rechtspersoonlijkheid, maar hier in Nederland hebben ook bedrijven dat, net als instituten zoals kerken of universiteiten en bijvoorbeeld gemeentes.
Je bent je er niet altijd bewust van, maar als mens beweeg je je voortdurend in een parallelle juridische werkelijkheid waar je interacties aangaat met andere rechtspersonen. Jij rekent als mens je drankje af op het terras en geeft geld aan die gevatte ober - en ondertussen kom jij als rechtspersoon je juridische verplichting na, 5 euro over te dragen aan de rechtspersoon Café Zomerzin.
Rechtspersoonlijkheid is nogal wat. Dieren hebben in Nederland bijvoorbeeld geen rechtspersoonlijkheid: ze kunnen dus geen juridische verplichtingen hebben en ook geen rechten. Ze bestaan voor het recht niet als personen. De mens heeft als rechtspersoon weliswaar de verplichting om dieren niet te mishandelen, maar in de juridische werkelijkheid hebben dieren dezelfde status als dingen.
Daarom is de uitspraak van twee Indiase rechters extra opvallend: de rivieren de Ganges en de Yamuna hebben voortaan rechtspersoonlijkheid. De rivieren zijn ernstig vervuild en dreigen door klimaatverandering uiteindelijk op te drogen. Maar bij monde van hun vertegenwoordigers kunnen ze nu rechten gaan claimen en dus zelfs mensen voor de rechter slepen. Zie je zoiets in Nederland voor je? 'Meneer, u bent gedagvaard door… de Maas'?
De tekst gaat verder onder de foto.