Ijsbeer Knut (Foto: Jens Koßmagk).
Allereerst – waarschijnlijk niet verrassend – is het aantal ijsberen dat sterft gerelateerd aan het aantal ijsberen dat geboren wordt. Hoe beter het met de soort gaat, hoe meer ijsberen er leven, dus hoe meer er doodgaan.
Iedere populatie zal doorgroeien totdat het tegen grenzen aanloopt, zoals voedselschaarste, epidemieën of roofdieren. IJsberen hebben – met uitzondering van de mens – geen natuurlijke vijanden en wonen niet dicht op elkaar, dus hun overlevingsstrijd gaat voornamelijk over het vinden van voedsel.
IJsberen die een territorium weten te bemachtigen en bedreven genoeg zijn in het vinden van voedsel hebben geluk, andere zullen een tragische hongerdood sterven, vaak aan de randen van het leefgebied. Veel ijsberen gaan dus dood van de honger, ook als het goed gaat met de soort. Sterven van de honger is een vervelende dood, wat de oorzaak ook is. De oorzaak maakt voor de ijsbeer zelf niet uit.
De cynische conclusie is dus dat opwarming van het poolgebied het aantal ijsberen dat een hongerdood sterft eerder verkleint dan vergroot. En als straks de laatste ijsbeer het loodje gelegd heeft, is het laatste ijsberenleed helemaal geleden.
Zorgen voor verdere opwarming van de aarde dan maar?
Nee, die conclusie hoeven we natuurlijk niet te trekken, want we kunnen het nog steeds erg vinden dat een diersoort uitsterft of dat een uniek landschap verdwijnt. Maar het is misschien goed om te beseffen dat we hier met twee verschillende zaken te maken hebben:
- Het lijden van een individueel dier: In 2013 stierf een groot aantal herten van de honger in natuurgebied de Waterleidingduinen, niet omdat de soort in gevaar was, maar omdat het te 'goed' ging. Maar dat het goed ging met de hertenpopulatie wil natuurlijk niet zeggen dat het goed ging met alle individuele herten.
- Het uitsterven van een diersoort: als er meer ijsberen doodgaan dan er nieuwe bijkomen, dan zullen de generaties na ons deze eens zo machtige poolbewoner alleen nog kennen van oude natuurfilms. Maar 'uitsterven' doet niet per se meer pijn dan gewoon sterven; denk aan de pandabeer die zich moeilijk voortplant.
De tekst gaat verder onder de foto.