Deze week werd in een Britse wetenschappelijke publicatie aangetoond dat een bepaalde categorie pesticiden, neonicotinoïden, schadelijk is voor bijen. Dat is belangrijk nieuws, want de bij verkeert wereldwijd in een crisis en speelt een grote rol in onze levens.
Massale bijensterfte
Wie zich over de bijencrisis wil informeren, doet er goed aan twee documentaires te kijken: The Solitary Bees van Team Candiru en More than honey van Markus Imhoof. De vraag die met name die laatste opwerpt, is simpel: waarom gaat het zo slecht met de bijen? Of het überhaupt wel slecht gaat, daar twijfelt eigenlijk niemand meer aan. Het antwoord kunnen we allemaal wel raden: het komt door ons. Vermoedelijk veroorzaakt een combinatie van factoren de massale bijensterfte. Eén daarvan is het gebruik van neonicotinoïden en andere pesticiden, maar ook bepaalde parasieten spelen een rol, en een scala aan effecten die veroorzaakt worden door klimaatverandering.
Het belang van bestuiving
Kijk deze documentaires en je bent overtuigd van het belang van respectievelijk de solitaire bij en de honingbij voor het voortbestaan van de mensheid. Zonder bijen geen bestuiving, en zonder bestuiving geen amandelen, drastisch minder appels en peren, en ga zo maar door. Bestuiving door mensen gebeurt in China, en zou je hilarisch ineffectief kunnen noemen als het niet zo tragisch ineffectief was.
Killer bees
Een laatste tip: kijk vooral More than honey als laatste, zodat je nog durft te gaan slapen. Het ziet er namelijk heel slecht uit voor de bij, maar de documentaire slaagt erin om te eindigen met een hoopvolle boodschap zonder je achter te laten met een vieze mondvol kleverige honing. Zo lijken de in de VS alom gevreesde killer bees, een van oorsprong Afrikaanse soort die minder vatbaar is voor de plagen die de honingbij bedreigen, een veel betere bestuiver en honingmaker dan gedacht.
Als de bij uitsterft..
De film sluit af met een Australisch project om bijen in leven te houden op een afgelegen eiland. Zo hopen de onderzoekers ons te behoeden voor het scenario dat Einstein (volgens de geruchten) schetste: nadat de bij verdwijnt, heeft de mensheid nog maar vier jaar te gaan.
Zo zien de schappen in je supermarkt er uit zonder bijen.