We besteden jaarlijks miljarden aan de productie van kennis in de vorm van wetenschapsbudgetten, en in veel talen is het equivalent van 'weten' een van de meest gebruikte woorden. Kennis speelt een belangrijke rol in ons leven. En terecht: het stelt ons in staat de toekomst te voorspellen, het verleden te begrijpen en het heden te veranderen.
Maar wat is kennis precies?
Gek genoeg zijn de meest briljante filosofen na ongeveer 2.500 jaar onderzoek nog niet in staat gebleken een goede definitie van kennis te geven. Een blamage. Als we geen definitie van kennis hebben, hoe kunnen wij dan bijvoorbeeld die grote onderzoekuitgaven verantwoorden? In feite hebben wij zonder goede definitie geen idee waar we zoveel geld aan uitgeven en waarover we het zo veel hebben.
Gelukkig is er een aantal zaken waar filosofen het over eens zijn. Allereerst is er geen kennis zonder overtuiging. Zolang je er niet van overtuigd bent dat de aarde rond is, zal je dat ook nooit weten. Je weet iets alleen als je ervan overtuigd bent dat datgene ook daadwerkelijk het geval is. Dit betekent dat kennis een mentale toestand is. Kennis zit in die zin 'in ons hoofd'.
Niet alle overtuigingen zijn kennis, natuurlijk. Leden van de Flat Earth Society zijn ervan overtuigd dat de aarde plat is, en - je herinnert het je vast nog wel - Donald Trump is ervan overtuigd dat er minstens zoveel mensen bij zijn inauguratie waren als bij die van Barack Obama. Deze twee overtuigingen zijn geen kennis.
De leden van de Flat Earth Society weten niet dat de aarde plat is, en Trump weet niet dat hij meer mensen trok dan Obama, simpelweg omdat deze overtuigingen niet waar zijn. Alleen ware overtuigingen verdienen het label kennis. Het woord kennis is in die zin een soort eretitel die overtuigingen verdienen als ze aan bepaalde criteria voldoen. Een van die criteria is waarheid. We kunnen wél weten dat de aarde rond is, maar níet dat zij plat is. We kunnen wel weten dat Obama's inauguratie meer personen trok dan die van Trump, maar niet andersom. De vermeerdering van kennis, de progressie van de wetenschap, is dus een progressie van ware overtuigingen.
Met ware overtuigingen alleen zijn we er nog niet. Niet alle ware overtuigingen verdienen de eretitel kennis. Waarom niet? Plato geeft het volgende voorbeeld:
Stel je voor dat je een rechtszaak bijwoont waar een advocaat een jury moet overtuigen van de onschuld van zijn client. Stel verder dat de advocaat de juryleden overtuigt aan de hand van allerlei retorische trucjes, waardoor de juryleden min of meer verleid worden aan te nemen dat de verdachte onschuldig is, zonder dat hier goed bewijs voor is. Stel verder dat de verdachte daadwerkelijk onschuldig is.
Volgens Plato weten de juryleden in dit voorbeeld niet dat de verdachte onschuldig is, ondanks dat ze een ware overtuiging met deze strekking hebben. Immers, de juryleden hebben zich slechts over laten halen door wat retorische pracht en praal, zonder enig oog voor het bewijs.
Tekst loopt door onder de foto.