Wanneer je leven in het geding is, wordt iedere ruil rationeel. Als King Richard III in Shakespeare's gelijknamige toneelstuk op het slagveld zijn paard kwijt is, schreeuwt hij dan ook 'A horse! a horse! My kingdom for a horse!' Zonder paard verliest Richard namelijk vrijwel zeker zijn koninkrijk én zijn leven. Ernstig zieke mensen die gepatenteerde medicijnen nodig hebben, verkeren in een soortgelijke situatie. Voor een chemisch stofje dat onder bijna alle omstandigheden weinig tot niets waard zou zijn, heb je ineens alles over.
Dat je het medicijn zo hard nodig hebt, is niet de enige reden dat het zo duur is. Op een gepatenteerd medicijn rust een tijdelijk monopolie: de eigenaar van het patent kan dus vragen wat hij wil. De monopolist probeert weliswaar niet om zijn product onbetaalbaar te maken, maar wel om zijn winst te vergroten. Winstmaximalisatie kan nog steeds voor enorm hoge prijzen zorgen.
Er is alle reden om boos te worden op farmaceutische bedrijven die misbruik maken van hun positie door achterlijk hoge prijzen te vragen. Maar kunnen we ondertussen zelf niet iets doen om onze onderhandelingspositie te verbeteren?
Aan het voorbeeld van King Richard kunnen we zien dat er in ieder geval twee factoren een rol spelen in het tot stand komen van een hoge prijs: