Wat gisteren nog de normaalste zaak van de wereld was, ligt vandaag onder vuur. Dat is soms best vermoeiend. Je kan je afvragen waar het ophoudt. Waar is de tijd gebleven dat een man gewoon een man was, een herenfiets gewoon een stang had en er niet werd gezeurd over genderneutrale kleding? Sommige dingen zijn gewoon hoe ze zijn.
Toch, als we terugkijken, vinden we dat mensen vroeger een beetje bekrompen waren. Waarschijnlijk was het ooit even raar om een vrouw in een broek te zien lopen of een man te zien koken, maar inmiddels kijkt niemand meer op of om. De wereld kan veranderen en wat wij 'gewoon' of 'normaal' vinden net zo goed.
Aan de andere kant, sommige dingen lijken onveranderbaar. Je zou denken dat als je geboren bent als een man, je altijd een man blijft; dat is nu eenmaal een biologisch feit, hoe graag je het misschien ook anders zou willen. Maar alhoewel het misschien lijkt dat je hier gesteund wordt door de biologie, zet dit het wetenschappelijk denken op zijn kop; in de wetenschap bepaalt de wereld of onze theorieën deugen, in plaats van dat onze theorieën bepalen of de wereld wel deugt:
- Christelijk: Er is een manier waarop de wereld moet zijn. De mens is geschapen als 'man' en 'vrouw'. Hoe mannen en vrouwen zich horen te gedragen kun je niet alleen terugvinden in de bijbel, maar we dachten dit vroeger ook af te kunnen leiden uit de natuur. De natuur – dus ook de menselijke aard – is immers door god gemaakt en is hiermee een reflectie van zijn bedoelingen. De natuur bestuderen legt de intenties van de maker bloot, zodat je af kunt leiden hoe de wereld zou moeten zijn.
- Wetenschappelijk: Er is alleen maar een manier waarop de wereld is. Zodra we niet langer aannemen dat iemand de wereld gemaakt heeft, of zelfs als we denken een eventuele schepper niet te kunnen kennen, dan kunnen we alleen maar bestuderen hoe mensen daadwerkelijk zijn en niet langer wat de bedoeling is.
Dus waar de eerste vorm van denken voorschrijft hoe de natuur moet zijn, ziet de tweede vorm van denken in dat we de natuur slechts kunnen beschrijven. Moderne wetenschap probeert regelmaat te ontdekken, theorieën te construeren en aan de hand hiervan voorspellingen te doen. Als deze voorspellingen vervolgens niet helemaal uitkomen, geeft dat ons reden om aan onze theorie te gaan twijfelen, deze wat aan te passen of verder te zoeken.
De tekst gaat verder onder de foto.