De keuzes die we maken doen meer dan alleen maar onze identiteit vormen, en zin en betekenis verlenen aan ons leven; ze zijn ook een route naar inzicht gebaseerd op ervaring. En pas als we ons ontwikkelen tot discipelen van de ervaring, beginnen de barrières die ons ervan weerhouden om de dag te plukken echt af te brokkelen.
Als je in een boekwinkel bij de afdeling Psychologie gaat kijken, zal je daar honderden boeken vinden vol met tips en trucs om de barrières te overwinnen die ons ervan weerhouden om in actie te komen. Een anti-uitstelgids die een bestseller is geworden, stelt de volgende klassieke methode voor: 'Deel je doel op in kleine, duidelijke minidoelen.' Dus in plaats van te zeggen: 'Ik ga het verslag schrijven,' zeg je tegen jezelf: 'Ik werk vanavond dertig minuten aan een plan voor mijn spreadsheet, morgen ga ik er een halfuur aan besteden om de data in te voeren en overmorgen neem ik een uur de tijd voor het schrijven van een verslag gebaseerd op de data.' En voilà, klaar.
Dergelijke gedragsstrategieën kunnen werken als je carpe-diem-ambities beperkt blijven tot het schrijven van korte verslagen en andere in zichzelf besloten bezigheden die zich laten afvinken. Maar wat doe je als je voor meer emotioneel beladen kwesties, netelige sociale verwikkelingen of persoonlijke moeite kostende problemen komt te staan, zoals de vraag of je een ivf-behandeling wilt ondergaan, een stichting voor een goed doel wilt opzetten, naar een bijeenkomst van de Anonieme Alcoholisten wilt gaan, bij je partner wilt intrekken, je carrière als jurist wilt beëindigen of uit de kast wilt komen?
In dergelijke gevallen, waar de existentiële inzet hoger is en de onzekerheden groter, hebben we een andere benadering nodig. Maar welke? Dat is een vraag waarmee ik al jarenlang worstel, in mijn eigen leven en als schrijver over en leraar in levenskunst. Hoe nemen we de grote beslissingen? We kunnen boeken lezen, cursussen volgen en eindeloos praten, maar hoe overwinnen we uiteindelijk de hindernissen en plukken we de dag?
Ik sta sceptisch tegenover al te gemakkelijke oplossingen voor grote levensproblemen, maar als ik een tempel ter ere van carpe diem moest bouwen, zou ik dit motto boven de hoofdingang aanbrengen: eerst doen, dan denken.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.