Is een verslaafde dief verantwoordelijk voor zijn gedrag? Deze spraakmakende vraag onderzocht NRC in drie opeenvolgende opiniestukken. De rechterlijke uitspraak was dat deze man verantwoordelijk was voor zijn daad. Maar volgens psychiater Bram Bakker had de man, vanwege zijn verslaving, onvoldoende controle over zijn gedrag en trof hem dus geen blaam.
Rechtsgeleerde Harald Merckelbach reageerde dat iemand met een verslaving voldoende keuzevrijheid en verantwoordelijkheid heeft. Maar deze rechtsgeleerde werd weer op de vingers getikt door een viertal wetenschappers die erop wezen dat breinonderzoek wel degelijk suggereert dat een verslaving iemands' controle en keuzevrijheid in grote mate beperkt.
De communicatie tussen justitie, wetenschap en psychiatrische praktijk verloopt vaak moeizaam wanneer het verantwoordelijkheid van patiënten betreft. Een centrale reden hiervoor is dat de verschillende partijen verschillende dingen bedoelen met verantwoordelijkheid.
Zelfs wanneer een verslaafde onvoldoende controle had op het moment van handelen, en we hem of haar dus geen verwijten kunnen maken, geldt nog steeds dat deze persoon bepaalde vrijheden en verantwoordelijkheden heeft. Iemand kan vaak zelf –met de nodige hulp- verantwoordelijkheid nemen voor zijn of haar gedrag en voor de verslaving. Hiervoor kunnen we iemand dus verantwoordelijk houden zonder de persoon daarbij ook meteen te verwijten dat hij of zij nog niet van zijn verslaving af is gekomen. De patiënt heeft dan dus een soort 'verantwoordelijkheid zonder schuld'.
De tekst gaat verder onder de foto.