De dag die je wist dat zou komen. Leontien van Moorsel, een van Nederlands beste wielrenners aller tijden, wordt beschuldigd van dopinggebruik. Een voormalig wielerarts stelt dat hij haar tijdens haar profcarrière het verboden prestatiebevorderende middel EPO heeft toegediend.
Uiteraard, iedere wielrenner is bij voorbaat verdacht. Dit is niet zo gek, in een tijd waarin de ene na de andere wielrenner een boek uitgeeft met de bekentenis ook doping te hebben gebruikt. Deze verhalen over weer een sportleven vol geheimen en leugens worden inmiddels wel wat saai; ze volgen een vast schema:
- Een talentvolle wielrenner wordt na enkele jeugdsuccessen eindelijk prof.
- Bij het profwielrennen komt hij in aanraking met doping en verliest al vrij snel zijn onschuld.
- Eerst ontkent hij dopinggebruik: ik ben heel vaak gecontroleerd, maar het is nooit aangetoond. Om dit kracht bij te zetten spreekt hij schande van enkele gepakte collega's.
- Als zijn carrière erop zit geeft hij een spraakmakend interview of publiceert een boek waarin hij zijn dopinggebruik ruiterlijk toegeeft en stelt dat het enorm dom was.
- Vervolgens spreken Matthijs van Nieuwkerk of Wilfred Genee hem – bij de boekpresentatie op televisie – nog even bestraffend toe, maar hij wordt gelukkig al vrij snel weer lachend in de armen gesloten. Eind goed, al goed.
Het patroon is nogal christelijk: eerst de zonde, dan biechten en dan hopelijk vergeving. Het is iedere keer hetzelfde liedje. Maar waarom vragen we ons niet af waarom het iedere keer hetzelfde liedje is?
We plaatsen graag mensen op een voetstuk. Maar liever nog dan ze erop te plaatsen, schoppen we ze er weer af. Lance Armstrong won zeven keer de Tour de France nadat hij uitgezaaide teelbalkanker had overwonnen. Hij was een held en een voorbeeld. Inmiddels is hij – als notoire leugenaar en manipulator – een paria binnen de wielersport. Hoe hoger de klim, hoe dieper de val. De kleinere spelers in het verhaal nemen we doorgaans heel wat minder kwalijk. Als een van de beste wielrenners aller tijden al doping gebruikt, dan ga je er echt niet op twee Liga's en een glas melk achteraan.
De tekst gaat verder onder de foto.