De aandacht voor het slachtoffer in het strafproces heeft de afgelopen jaren vlucht genomen. En terecht – met kromme tenen denken juridici terug aan de tijd dat slachtoffers niets mochten zeggen tijdens het strafproces en geen plek hadden in de zaal. Tot 12 jaar geleden was er zelfs geen ondersteuning voor slachtoffers rondom het strafproces. Zo kon het gebeuren dat een weduwe naar het OM belde om te vragen of het klopte wat er in de krant stond, dat de zitting volgende week was?
In het afgelopen decennium is er veel veranderd: het slachtoffer heeft een wettelijke positie in het strafproces gekregen. Via familieregisseurs worden zij als eerste geïnformeerd over ontwikkelingen in de strafzaak, en sinds vorig jaar geldt het onbeperkt spreekrecht. Dit houdt onder andere in dat het slachtoffer zich ook mag uitlaten over de hoogte van de straf. Hoewel dit een grote vooruitgang is op het stelsel van 20 jaar geleden, beginnen zich langzaamaan ook nieuwe pijnpunten te manifesteren. Je kan je afvragen of de rechtszaal zoals wij die nu kennen wel een geschikte plek is voor het slachtoffer.
In tegenstelling tot het Amerikaanse strafsysteem, en wat je wellicht kent van TV, is het Nederlandse systeem niet accusatoir. Dat houdt in dat het niet 'de staat tegen de verdachte' is, of 'het slachtoffer tegen de verdachte'. Ons systeem is inquisitoir, waarbij de verdachte tot aan het einde van het proces verdachte blijft, en pas dader wordt als bewezen is dat hij schuldig is. Het slachtoffer daarentegen, is hoe dan ook slachtoffer van een misdrijf, los van wie het gedaan heeft.
Als een slachtoffer op zitting zich mag uitlaten over de strafmaat, moet dat gaan over de straf die de – tot dat moment nog onbekende – dader zou moeten krijgen. In de praktijk blijkt deze scheiding tussen verdachte en dader vaak lastig en kunstmatig, en richt het slachtoffer zich tijdens de zitting toch tot de verdachte. Hiermee wordt de verdachte in een positie gedwongen waar hij op dat moment (nog) niet hoort. En de blik van de aanklager en de rechter gaat daar onvermijdelijk in mee.
De tekst gaat verder onder de foto.