De Homo Neo, de technologische mens, sluit aan bij het mens- en wereldbeeld zoals dat geschetst werd door Francis Bacon.
Ben jij een Homo Ludens, Homo Deus, of toch meer een Homo Economicus? Naar de essentie van de mens wordt al eeuwen gezocht door vele grote denkers. Doe de test hier en kom erachter wat voor Homo jij bent!
Samen met tijdgenoten als René Descartes ontwikkelde de filosoof en wetenschapper principes als inductie. Volgens Bacon kan iets alleen waar zijn als het waargenomen kan worden. Om deze waarnemingen te doen kunnen experimenten worden bedacht. Het zijn principes die we nu als volledig vanzelfsprekend zijn gaan zien, maar die toen nog moesten afrekenen met het idee dat intuïtie en aangevoelde waarheden voldoende basis waren voor kennis.
Hij was ervan overtuigd dat wetenschap en technologie de mensheid vooruit zouden helpen. Wie de natuur beter begrijpt kan haar inzetten om zijn doelen te bereiken, dacht Bacon.
Wat Bacons methode duidelijk maakt, is dat moderne wetenschap niet enkel een trucje is, maar een compleet wereldbeeld behelst, een opvatting over wat de wereld is. De wetenschappelijke sprong voorwaarts heeft onze blik op de wereld voorgoed veranderd. Waar de mens voorheen vooral met de natuur moest samenleven, waren het Bacon en zijn tijdgenoten die mens en techniek boven de natuur plaatsten. De natuur werd beheersbaar, iets dat we voor ons wagentje kunnen spannen.
Wetenschap en technologie maken het leven makkelijker, maar zich helemaal laten controleren doet de natuur nooit. Dat moet ook Bacon hebben ervaren. Tijdens een onderzoek naar manieren om vlees beter houdbaar te maken, vulde hij een dode kip met sneeuw. Daardoor zou hij een longontsteking hebben opgelopen, en zijn overleden.