Populisme is niet noodzakelijk een gevaar voor democratie. Het verwoordt op onhandige wijze een blijvend verlangen van burgers naar politieke betrokkenheid. Verkiezingen zijn een achterhaald model om het volk te laten spreken. Als je het volk echt wil laten spreken, dan geef je hen meer recht dan eens in de vier jaar een bolletje te mogen kleuren.
Een alternatief voor verkiezingen dat het democratische proces kan waarborgen, is loting. Op die manier moet je met burgers gaan praten, wat van essentieel belang is in een bewind waarbij burgers aan het woord zijn, en aan de macht zijn. Binnen een democratie kunnen burgers zich via een drietal middelen laten gelden. Ze kunnen van zich laten horen via verkiezingen, referenda en loting.
Vraagstukken oplossen door middel van een referendum kan een volk in tweeën splitsen, denk aan de Brexit. Zo vindt je niet één beslissing, maar je vindt twee helften in een samenleving, waarbij de kloof dieper wordt. En bij partijpolitieke oplossing voor bepaalde kwesties spelen komende verkiezingen te vaak een rol. Door burgers het woord te laten nemen aan de hand van lotingen voorkom je dergelijke problemen.
Gebruik van de loting maak je door een groep burgers, die een dwarsdoorsnede van de samenleving zijn, bij elkaar te laten komen en ze vooral met elkaar te laten praten. Zij informeren zich over een onderwerp, debatteren erover en uiteindelijk nemen zij een besluit.
Dit gebeurt in Nederland op lokaal niveau al op verschillende plekken. In Madrid gaan ze hier al een stuk verder mee. Het zijn dan ook de steden en gemeenten die op dit moment voorlopers zijn van democratische vernieuwing. Maar ook sommige landen zijn vergevorderd: zo is Ierland het meest innovatieve land op dit vlak van democratie.
In Ierland zijn al meerdere malen een honderdtal burgers, van allerlei rangen en standen, samengekomen om over zeer gevoelige kwesties te gaan praten. Enkele voorbeelden zijn het homohuwelijk, abortus en zelfs grondwettelijke wijzigingen. De politiek, en vooral de premier van Ierland, is ervan overtuigd dat sommige kwesties te moeilijk zijn om via partijpolitiek of referenda op te lossen. De Ierse premier begrijpt goed dat beslissingen over delicate kwesties moeten worden genomen door burgers samen te brengen. Dat je hen tijd, ruimte en informatie moet bieden om een moeilijk besluit te kunnen nemen.
Tekst loopt door onder de foto.