Volgens aanklager Disa Jironet moeten straffen een proportionele vergelding zijn voor de daad die iemand gepleegd heeft. Dat houdt in dat als iemand leed veroorzaakt bij een ander, de staat ervoor zorgt dat daar een sanctie op komt te staan, die op een of andere manier overeenkomt met het leed dat is aangericht. Zo wordt de schuld vereffend die iemand aan de samenleving heeft vanwege dat leed. Het moet een gepaste straf zijn van vergelijkbaar gewicht met de daad.
Tegelijk hebben we, vooral in Nederland, meerdere doelen met de straffen die we toekennen. Het moet meer zijn dan oog om oog, tand om tand. We willen dat het recidive, oftewel herhaling, voorkomt, we willen dat het slachtoffer gehoord wordt en we willen dat iemand anders in de toekomst niet ook de fout ingaat. De dader moet er beter van worden, het slachtoffer moet zich gehoord voelen en de maatschappij veiliger worden. Straffen is een manier voor de samenleving om een grens trekken, zodat we met elkaar kunnen zien dat recht gedaan wordt.
Het vergt moed om open te staan voor het verhaal van de verdachte, omdat er vanuit de Nederlandse samenleving van aanklagers wordt verwacht dat ze hard zijn, en harde straffen eisen. Rechters, officieren en gevangenisdirecteuren vertellen Jironet dat het iedere keer weer moed vergt om zich open te stellen. Zelf ervaart ze dat ook, maar het lukt steeds beter naarmate ze dat vaker doet.
In hiphop vond Jironet een bron van food for thought over maatschappelijke onderdrukking, ongelijkheid en racisme. Zelf werd ze beschermd opgevoed, met een moeder die promoveerde en een vader die met haar naar jazz luisterde. Toen ze voor het eerst Mos Def's Hip Hop hoorde, kwam die donkere kant van het leven op een rauwe manier binnen, vertelt door mensen die daar zelf mee leefden. Nu wordt ze dagelijks geconfronteerd met die realiteit in haar werk als officier van justitie. Als aanklager wil ze deze omstandigheden beter maken. Ze pretendeert niet dat ze iets van het straatleven weet doordat ze hiphop luistert, maar het heeft wel geholpen om haar wereldbeeld te verruimen.