Tankman verspert de weg voor een colonne tanks op het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmenplein in Peking, China).
Want een streng migratiebeleid bestrijd je niet met losse acties. Al helemaal niet aangezien de wereldwijde bevolkingsgroei en aanstormende klimaatverandering de migratiestromen sterk zullen doen toenemen. In Afrika, waar de bevolking de komende dertig jaar zal verdubbelen naar 2,5 miljard, is men grotendeels afhankelijk van landbouw, wat buitengewoon kwetsbaar is voor klimaatverandering. De infrastructuur is bovendien te zwak om landen te beschermen tegen natuurgeweld, er zijn te weinig sterke instituties die een regio na een natuurramp er weer bovenop kunnen helpen. Maar ook in Zuid-Amerika en Azië dreigen grote delen onbewoonbaar te worden door waterschaarste, mislukte oogsten en stijging van de zeespiegel.
De Wereldbank publiceerde onlangs een onderzoek waarin ze voorspelde dat in 2050 140 miljoen mensen alleen al vanwege klimaatverandering hun land zullen ontvluchten. Dat is dus exclusief de miljoenen vluchtelingen die om bijvoorbeeld politieke redenen hun land verlaten. Europese politici hebben geen enkele langetermijnvisie op deze ontwikkeling. Ze staren zich blind op de vluchtelingen die nu naar Europa komen, waarbij ze grensbewaking en opvang in de regio als enige oplossing zien. Maar dat is kortzichtige symptoombestrijding. Voor de langere termijn, zeg de komende dertig jaar, is er geen plan, terwijl steeds meer instellingen zoals de Wereldbank en de European Council on Foreign Relations de alarmklok luiden.
Hoe minder drinkwater en bewoonbare gebieden op aarde, hoe meer oorlog en hoe groter de vluchtelingenstromen. Dat is een realiteit waar iedereen zich op moet voorbereiden, waar je ook staat op het politieke spectrum. Niet door xenofobie aan te wakkeren en grenzen te sluiten, maar door de oorzaken van klimaatverandering weg te nemen en de welvaart eerlijker over de wereld te verdelen.
Daarom moeten we ons denken gaan globaliseren. We moeten niet meer denken vanuit Nederlands of Europees perspectief, maar als wereldbewoners. Het feit dat het lek niet aan onze kant van de boot zit, wil namelijk niet zeggen dat we niet evengoed gaan verdrinken. Helaas is het debat over migratie zo sterk gepolariseerd dat het eigenlijke onderwerp uit zicht verdwijnt. Mensen zijn vooral bezig elkaar uit te schelden voor ofwel racistische xenofoob of naïeve Gutmensch. Maar om tot een oplossing te komen, moet we niet naar elkaar, maar naar het probleem kijken, en dat van alle kanten durven te bezien. Daarvoor hebben we activisten, journalisten, denkers, politici en burgers nodig met een open geest, een humane visie en heel veel lef. Kortom, mensen zoals Elin Ersson, met het hart van een heilige en de ballen van een stier.