De belangrijkste loterij hebben we al gewonnen: met het lot dat je trekt voor de plek waar je wordt geboren. Je geboorteland bepaalt in grote mate je kansen voor de toekomst, zonder dat je er zelf invloed op kan uitoefenen waar je ter wereld komt. Ga maar na: je geboorteplek bepaalt of je veilig bent, toegang hebt tot onderwijs en gezondheidszorg, en een goed functionerende markt.
1. Open je portemonnee, of open je grenzenRechtvaardigheidstheorieën gaan uit van het idee dat alle mensen gelijkwaardig zijn. Dat is het basisminimum waar we mee beginnen. Daarna maken we ineens een sprong: naar de gelijke rechten van burgers die beschermd worden door de staat. Maar er wordt eigenlijk nooit uitgelegd hoe je van 'alle mensen ter wereld' komt naar 'de staat en de burgers die daarbij horen'. Ons filosofische idee van de rechtvaardigheid van de staat wordt dus in feite niet uitgelegd, maar is gebouwd op een onuitgesproken aanname dat de staat rechtvaardig is, en dat daar een bepaalde groep burgers bij hoort. Het probleem is dat als je daar buiten valt, je geen recht hebt op de bescherming van de staat. Het weigeren van arme mensen aan de poort van rijke landen die anders een mensonwaardig bestaan leiden, geeft daarom wrijving, omdat de gelijkheid van alle mensen niet wordt erkend.
Iedereen die nadenkt over rechtvaardigheid, zou na moeten denken over het adresseren van ongelijkheid. Het rijke deel van de aarde heeft een verplichting tot herverdeling. Want: waarom wij wel en zij niet? Dit kan worden samengevat in een slogan gericht aan rijke landen: open óf je portemonnee, óf je grenzen. Op het moment dat je als rijk land niet wilt dat arme mensen binnenkomen, heb je de plicht om er voor te zorgen dat zij in hun eigen land een menswaardig bestaan kunnen leiden. Het rijke gedeelte van de aarde heeft dus een herverdelingsverplichting. We moeten ons afvragen: hoe kunnen we de ongelijkheden in de wereld beter adresseren?
De tekst gaat verder onder de foto.