Met Sexy Back brengt Justin Timberlake sexy terug. Dat is heel essentieel: een beetje meer seks. En dan bedoel ik niet meer porno, want dat hebben we genoeg.
Ik zie een zekere preutsheid ontstaan, bij mijn generatiegenoten, maar zelfs bij twintigers. Dat vind ik heel alarmerend. Toen we met Het Zuidelijk Toneel de voorstelling Romeo&Julia opvoerden, hebben we een onderzoek gedaan onder 4.000 mensen tussen de 18 en 35 jaar oud over liefde, seks en angst. Het was ongelofelijk hoeveel mensen dachten: de partner waar ik nu mee ben daar blijf ik mijn hele leven bij, die gaat mij nooit bedriegen en het gaat allemaal goed komen.
Er was een enorme nood aan houvast. Degene waar ik nu mee ben, daar blijf ik altijd bij, maar liegt 'ie één keer, dan gooi ik 'm eruit. Onder deze stoere houding was de angst voelbaar. Seksueel gezien was er een grote krampachtigheid. Alle seks moest mooi, lief en goed zijn, maar tegelijkertijd moest je wel weten hoe je moest klaarkomen. En ze wisten allemaal precies hoe het zat, maar loslaten was heel moeilijk.
Er ontstaat (vaak) een interessante combinatie tussen hoogopgeleid en niet goed kunnen loslaten. Een combinatie tussen veel weten - bijvoorbeeld 37.000 tips over hoe je een goed orgasme krijgt - en tegelijkertijd heel moeilijk kunnen klaarkomen. Want klaarkomen heeft niet alleen te maken met tips over hoe je moet liggen en doen, maar met in je hoofd durven loslaten en je durven overgeven.
Je brein is het grootste seksorgaan dat je hebt. En wat je merkt is dat heel veel jonge mensen het ontzetten moeilijk vinden om los te laten, want ze moeten zich dan kwetsbaar opstellen. En vooral: ze moeten een kant in zich naar boven laten komen die veel dierlijker is, die veel meer gaat over wat ze niet onder controle hebben. Liefde, geborgenheid, respect, 'jij gaat mij zeker geen pijn doen' - dat willen veel mensen in een relatie, maar deze ideeën projecteren ze ook op seks. Terwijl seks daar eigenlijk niet mee te maken heeft.
Seks gaat over vertrouwen dat je ook lelijk mag zijn. Als je seks goed analyseert, gaat dat over heel veel zweten, vocht en grommen. Een soort oerinstinct komt naar boven. Het idee dat je als zelfstandige, hoogopgeleide vrouw, in de seks dan, eigenlijk gewoon goed genomen wilt worden, of onderworpen wilt worden of tegen de muur gedrukt wilt worden: dat moet je eerst aan jezelf toegeven, voordat je dat een ander kunt laten doen.
En ook de hoogopgeleide man overdenkt seks te veel. Het gaat weliswaar niet alléén over de hoogopgeleide man, maar daar zie je het nog duidelijker, omdat die heeft geleerd: ik moet de vrouw respecteren, ik moet het goed doen, ik moet mijn erectie lang houden, en ik moet ook natuurlijk zorgen dat zij het goed heeft. Zal ik haar nu al tegen de muur drukken? Oh, dat mag waarschijnlijk niet.. Knuffel, knuffel. Zo krijg je de meest saaie, voorzichtige seks ooit. Wat veel mensen die wij hebben geïnterviewd aangeven, is dat ze mannen vaak te onhandig en lomp vinden, óf te soft. Terwijl over de vrouwen wordt gezegd dat ze te dominant zijn, of te onzeker. Ook al leken ze niet zo onzeker daarvoor, maar in bed durven ze niet los te laten.
Wat je krijgt is slechte communicatie en een taboe op het dierlijke in jezelf. Het vertrouwen delen met een ander, en dier mogen zijn. Wat ik zo leuk vind aan Justin Timberlake, is dat hij zegt: I'm Bringing Sexy Back. Hij heeft het over vastgebonden worden, hij heeft het over loslaten, hij heeft het over dat dierlijke dat in ons zit, met dat kwetsbare samen. Dierlijk en kwetsbaar tegelijk: dat is goede seks. Daar heb je vertrouwen voor nodig, én kunnen loslaten. En dat zijn toevallig twee dingen die we heel weinig hebben tegenwoordig.
Artikel loopt door onder de video.