Blinde ambitie. Vechten om de top te bereiken zonder enig besef van de ravage die je onderweg aanricht. Maar het kan ook betekenen: om grote dingen te bereiken, moet je je juist blind houden voor wat er allemaal om je heen gebeurt. Dat is het dilemma van ambitie: houd je je blind voor de gevolgen van je streven, dan benadeel je anderen. Besteed je wel aandacht aan de repercussies van je ambitie, dan bereikt je nooit je doel.
Ik moest aan 'ambitie' denken, toen ik Yorgos Lanthimos' nieuwe film The Favourite zag, waarin twee vrouwen elkaar bevechten om de gunsten van een derde. Vlak daarna las ik in NRC het essay van Bas Heijne over de moraliteit van topbestuurders. Bijvoorbeeld ex-politicus en eurocommissaris Neelie Kroes. Heijne vraagt zich af hoe Kroes in hemelsnaam adviesraadslid kon zijn van een vastgoedproject van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, temeer in het licht van de brute moord op de journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul.
Als je dit zo leest dan denk je: deze mevrouw zou — wat blinde ambitie betreft — zó passen in de hofhouding van Anna Stuart, die van 1702 tot 1707 koningin van Groot-Brittannië was. Queen Anne, in The Favourite, heeft geen ambitie, behalve om kinderen te krijgen. Dat lukt niet; zeventien keer heeft ze al een miskraam gehad. Als troost heeft ze zeventien konijntjes rondrennen in de binnenkamers waar ze staatszaken regelt. Een oorlog tegen Frankrijk, bijvoorbeeld.
Tekst loopt door onder de video.