In Brainwash Zomerradio van Human interviewt presentator Floortje Smit denkers aan de hand van muziek. Hierboven terug te luisteren. Welke nummers zijn vormend geweest voor hun identiteit en denken? Deze lessen kunnen we leren van schrijver, theatermaker en actrice Nazmiye Oral.
1. Zachtmoedige confrontaties geven radicale intimiteitWaarom wilde je me uithuwelijken? Waarom mocht ik niet studeren? Dit zijn twee van de vragen die ik op mijn vrome moeder afvuur, in de voorstelling Niet Meer Zonder Jou. Twee jaar lang stonden we samen op het podium en bespraken we hard, maar ook liefdevol, onze turbulente relatie. Ik zoek naar zachtmoedige confrontaties, naar vrij en onbevreesd spreken. Naar radicale intimiteit.
Je kan niet bewegen vanuit angst. Het gaat om het aangaan van de dingen. In de voorstelling, die ook is verfilmd, leven we voor hoe je een gesprek kunt voeren. We gaan je voor en leven je voor. Het is niet dat ik met mijn moeder praat omdat ik het over taboes wil hebben en ik gezegd wil hebben wat ik wil zeggen. Nee. Het gaat niet om je gelijk krijgen, of ergens uitkomen. Je bent niet bezig met een conclusie, waarbij je de ander naar jouw kant probeert te krijgen. Het gesprek gaat erom dat jij meer jij wordt, en ik meer ik. Alles mag op tafel en het kan allemaal tegelijk naast elkaar bestaan. Liefde staat nog steeds keihard boven alles en dat is niet kapot te krijgen. Dat is waar het om draait in het leven.
De arena van het theater is een vrije en veilige plek om totaal tot op het bot te kunnen gaan. Voor ons is het makkelijk, want wij hebben het theater, dat is veilig. Als je thuis ook betere, intiemere gesprekken wil voeren, helpt het om een vorm voor je gesprek te vinden. Spreek bijvoorbeeld af dat je tien minuten neemt, waarin ik alles zeg en jij luistert. En je gaat niet alles invullen. We creëren een vrije ruimte tussen ons in. We proberen niet ergens op uit te komen. En we nemen wat er openlijk gezegd wordt niet persoonlijk. We blijven staan, we lopen niet weg. We gaan niet oorlog voeren, we willen juist dichterbij elkaar komen, in plaats van gelijk krijgen. Je mag alles zeggen, en dat kan ook pijn doen, en dan mag je zeggen: 'Au'.
Let wel: het gaat er niet om dat je alles zegt. Want dat is diarree, of braken. Wat het wel is, is de waarheid over jezelf vertellen. Het is jezelf kenbaar maken. In die hoedanigheid kan het nooit over jouw grenzen heengaan, want het is van mij. Dingen worden helderder, voor jezelf, en ook voor elkaar.
Ik vroeg mijn moeder: 'Wat is het allerergste wat ik tegen jou kan zeggen?' 'Als je zegt: ik geloof niet in God', antwoordde mijn moeder. 'Dan kan je me beter doodmaken.' Ik vroeg waarom, en toen gaf ze zo'n mooi antwoord. Ze zei niet: 'Gewoon omdat je moet geloven', maar: 'Ik hou zoveel van jou. En volgens mijn geloof kom je in het vagevuur als je niet in God gelooft. Ik wil niet dat je pijn lijdt na de dood, en ik wil je niet missen na de dood.'
Tekst loopt door onder de afbeelding.