Opgroeiend als kind in een boekarme omgeving kwam ik nauwelijks in aanraking met het geschreven woord. Hoe arm je ook bent, niets is erger dan geestelijke armoede, al gaat het trouwens vaak hand in hand. Maar de vruchten van geletterdheid kunnen gelukkig ook laat geplukt worden.
Mijn eerste serieuze kennismaking met literatuur was met William Shakespeare, met Othello om precies te zijn. Wat mij betreft een van zijn meesterwerken, maar ook omstreden vanwege het latente racisme in het verhaal. Een kleine samenvatting: wat begint als een veelbelovend verhaal over de gepromoveerde zwarte soldaat Othello, die zojuist in het huwelijk is getreden met de mooie Desdemona, krijgt al gauw een noodlottige wending vanwege de afgunst en rancune van Othello's vertrouweling Jago. Door te insinueren dat zijn kersverse echtgenote vreemdgaat wordt Othello tot waanzin gedreven. Al snel verandert Othello in een monster dat uiteindelijk zijn vrouw wurgt, en wanneer hij realiseert in de val te zijn gelopen, zichzelf van zijn leven beroofd.
Ofschoon Othello een vier eeuwen oud fictief figuur is, zorgt hij nog altijd voor ongemak bij zwarte toeschouwers. 'Het doet pijn om Othello te zien', schreef de Nigeriaanse schrijver Ben Okri in 1987 nadat hij de voorstelling voor het eerst bezocht. 'Othello beschrijft niet een psychologische omslag van een personage, het weerspiegelt een historische wending die nog steeds het denken over zwarten bepaalt', zei de Martinikaans-Franse literatuurwetenschapper Louis-Georges Tin in een interview met Trouw.
Tekst loopt door onder de video.