Radicaal broos zijn we en oneindig bedreigd. Filosoof Awee Prins maakt zich sterk voor een filosofie van het alledaagse. In Brainwash Zomerradio van Human, waarin presentator Floortje Smit denkers interviewt aan de hand van muziek, legt hij uit wat je je daarbij moet voorstellen.
Met zijn boek Uit Verveling wilde Awee Prins een verborgen motief in de Westerse samenleving loskloppen. Het welvarende, maar overvolle, lege en ontevreden leven - en hoe wij dat te lijf gaan met 'Get a life, get a Pepsi'.
Het kan toch niet waar zijn dat dát onze oplossing is voor onze problemen. Of die verschrikkelijke zin: 'het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen'. In feite zijn we voortdurend op de vlucht. De verveling die we ervaren heeft te maken met het broze, naakte bestaan zonder afleiding. Dat is het werkelijke motief: broosheid.
In de eerste uitzending van deze prachtige Brainwash Zomerradio reeks, citeerde filosoof Jan Drost uit Anna Karenina van Tolstoj. De beroemde eerste zin: 'Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, alle ongelukkige gezinnen zijn ongelukkig op hun eigen wijze'. Dat is een zin waarvan bijna iedereen zegt: dat is zó treffend. Dat is zó goed, want ongeluk heeft namelijk zoveel variaties, terwijl geluk er steeds hetzelfde uitziet. Mijn herschrijving van Tolstoj houdt in, dat ook alle gelukkige gezinnen ongelukkig zijn op hun eigen wijzen.
Daarmee lijkt het alsof ik een pessimist ben. Ik citeer hier graag een acteur uit de onvolprezen serie True Detective. Matthew McConaughey, die Rust Cohle speelt, zegt in deze serie: 'I consider myself a realist. But, in philosophical terms, I am what is called a pessimist'. Laten we dus niet de filosoof worden. Het gaat mij echt om het realisme. Wat ik wil doen is kanttekeningen plaatsen bij de mooi-weer-samenleving.