It takes a village, not to raise a child, but to maintain a dangerous system. Zo bespreekt Admati in haar boek alle bewoners van zo'n village, om te bepalen wie de enablers zijn, ofwel de mensen die het systeem mogelijk blijven maken. Dat zijn onder andere academici, maar ook politici. Een voorbeeld daarvan is de eurocrisis in de Europese Unie, die in feite werd veroorzaakt door het onvermogen om de aard van de crisis correct te diagnosticeren. Er werd gedacht dat het een publieke kredietcrisis was, maar het was in werkelijkheid een private kredietcrisis. Omdat er onterecht gedacht werd dat het een publieke kredietcrisis betrof, werden slechte bezuinigingsmaatregelen getroffen, die Europa veel harder hebben geraakt dan het land dat de crisis veroorzaakte, namelijk de Verenigde Staten. Dat is slechts te wijten aan het enorme falen van onze politieke elites.
In 2015, toen de nieuwe commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker in werking trad, was één van hun eerste initiatieven de Capital Markets Union. Hun diagnose was dat de economische prestaties van de Europese Unie veel slechter waren dan die gemeten in de groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de Verenigde Staten. Dat kwam, dacht de commissie, doordat de VS twee compenserende systemen had: een bankensysteem en een marktgebaseerd systeem, waardoor kapitaal niet alleen gedistribueerd werd door banken, maar ook door de markt. In Europa hebben we slechts een enkelvoudig financieel systeem: een bankensysteem. En omdat de banken nog steeds aan het herstellen zijn van de crisis, kunnen kleine en middelgrote bedrijven geen toegang krijgen tot credit.
Dat was de diagnose van de Juncker-commissie. En ziedaar: de oplossing ligt in doen wat de VS ook doet, en een Capital Markets Union optuigen, om kleine en middelgrote bedrijven toegang te geven tot krediet die niet door banken wordt verschaft, maar door de markt. Dit idee werd ondersteund door verhalen als dat van Paul, die veel spaargeld had, en Anne, een tech-ondernemer die op zoek was naar extra krediet. Die zouden moeten worden samengebracht om voor beiden een goede oplossing te faciliteren. Maar er zouden allerlei muren in de weg staan, die moesten worden verwijderd.
Het eerste wetsvoorstel was 'simple, transparent and standardized securitization'. Securitization is het herverpakken van hypotheken – hetzelfde principe dat ten grondslag lag aan de financiële crisis. Waarom voerde de commissie dit specifieke initiatief dan in onder het mom van het bevorderen van kleine en middelgrote bedrijven? Dat komt omdat politici onder de duim van de bankenindustrie zitten. De Europese securitization zou zogenaamd anders zijn dan de zogenaamde subprime mortgages (rommelhypotheken) van de Verenigde Staten, dus zouden we de lessen van Amerika niet serieus hoeven nemen.
Tekst loopt door onder de afbeelding.