Hoe meer we sleutelen in het leven, met biotechnologie, hoe meer we erachter komen wat we allemaal nog niet weten. Dat fascineert mij en daarom ga ik me nu vier jaar lang bezighouden met biotechnologie. Ik doe filosofie-onderzoek naar micro-organismen en het nabouwen van deze kleine levensvormen. Even geen onderzoek naar de mens, maar naar wezentjes veel kleiner dan wij – juist als ode aan het leven. Wat leren we allemaal over het leven als we naar onzichtbaar leven kijken en niet naar onszelf? Van de manier waarop zij samenleven, communiceren, informatie met elkaar uitwisselen, samen overleven in barre omstandigheden? Hoe ziet het leven eruit vanuit het perspectief van microscopisch kleine wezens? En: wat doet het met ons dat een groot deel van het leven op aarde onzichtbaar voor ons is?
We denken los te staan van die onzichtbare natuur, maar die 'vreemde natuur' zit diep binnen in ons. Kijk maar naar je eigen lichaam, dat uit meer 'vreemde' micro-organismen bestaat dan uit eigen cellen. Je bestaat dus uit meer cellen van andere oorsprong dan van jezelf. Die micro-organismen en je 'eigen' cellen communiceren en beïnvloeden elkaar. Hierdoor leren we dat we niet alleen moeten kijken naar 'het individu' of 'het zelf' versus 'de ander', maar naar relaties en interacties tussen leven.
Het kan beangstigend zijn, dat we nog maar weinig begrijpen van het leven op aarde, maar voor mij ligt het anders. Juist die ongekende complexe natuur die toch nog geheimen voor ons heeft en wonderen voortbrengt, geeft me vertrouwen. De wereld is toch niet zo onttoverd als we denken. De ontdekkingsreis naar de grootste mysteries van het leven is nog maar net begonnen.
Nieuwe inzichten in de biologie kunnen schokkend zijn, wat bijvoorbeeld gebeurde toen Charles Darwin liet zien dat we uit hetzelfde evolutionaire hout zijn gesneden als de rest van de leefwereld. Maar die inzichten kunnen ons dus ook weer thuisbrengen in het leven op aarde. Daar bedoel ik mee dat als we de mens blijven ontdoen van alle relaties met ander leven, de aarde een levenloze plek wordt. Terwijl de samenhang met ander leven, en afhankelijk zijn van andere soorten ons juist mens maakt. We kunnen nog meer mens worden, als mens emanciperen, door onszelf weer als onderdeel van leven op aarde te zien. Daar is nog een wereld te winnen. Zelfs volgens hardcore wetenschappers en Nobelprijswinnende biologen begrijpen we nog niet goed wat het is om een levend wezen te zijn. We moeten beter zien te begrijpen hoe het leven in en om ons heen werkt, omdat het onze familie is. Het leven zorgvuldig bestuderen is uiteindelijk ook in ons eigen belang.
Denk bijvoorbeeld aan de meest simpele dagelijkse bezigheid: eten. Om te overleven, moeten wij andere levensvormen – planten, dieren – eten. Maar door de natuur steeds in onze dienst te stellen, en onze gezondheid voorop te stellen, vergeten we die andere levensvormen voor het gemak even. Zo zitten er bijvoorbeeld in een theelepel gezonde landbouwgrond wel een miljard micro-organismen, maar door intensieve landbouw is dit leven bijna uit de grond verdwenen. En als we eten gaan we ervan uit dat de planten en dieren op ons bord 'dode materie' zijn. Maar in die 'dode' dieren en planten die jij eet, zit DNA en dat interacteert met het DNA van de micro-organismen in jouw lijf. Ons voedsel vormt ons dus ook. Door beter te begrijpen hoe we met dit microscopisch leven verbonden zijn, kunnen we beter met dit leven omgaan en zo beter voor onszelf zorgen.
Als we over de toekomst willen nadenken, begint dat bij het leven op aarde. Maak een ontdekkingsreis naar de geheimen van het leven. Tijdens een wandeling door de hoogste bergen, maar ook tijdens onderzoek naar de kleinste organismen. Die kleinste levensvormen kunnen ons tot grootse inzichten brengen. Op dezelfde manier waarop wij mensen in vergelijking met die bergen ook maar kleine organismen zijn, en toch grote invloed op onze omgeving hebben, hebben micro-organismen grote invloed op ons. Hoe meer we te weten kunnen komen over het leven op dat fundamentele niveau, hoe meer we over vooruitgang kunnen spreken. Technologie is belangrijk, maar het leven heeft de toekomst.