Het is precies die angst dat er iets fout gaat, die de risicosamenleving zo kenmerkt. Waarbij geleidelijk aan ook steeds meer gezegd is: we willen ervan af. Daarbij speelt dat de andere kant er ook last van heeft. Die belastingbetaler die het net een beetje verkeerd invult, per ongeluk, is gelijk een fraudeur. Die zwarte jongen die in die auto rijdt, die net iets te duur is, moet even gecontroleerd worden. Zal wel niet deugen. Die boer die zijn administratie niet helemaal goed had, is natuurlijk een milieuvervuiler.
Dat is wonderlijk. Dat heeft de risicosamenleving met zich meegebracht. Die risicosamenleving, waarin we alles controleren, iedereen voortdurend op zijn verantwoordelijkheid aanspreken, en als er maar 'dit' verkeerd is, geweldig op zijn kop geven. En daar willen we vanaf. Mijn stelling is: corona kan het goede voorbeeld hebben gegeven. Het heeft veel nadelen gehad, dat weet ik. Maar er is iets van lucht gekomen door corona.
Herinner je je die hele moeilijke eerste weken halverwege maart, dat iedereen dacht: wat gaat er nu gebeuren? Herinner je je nog hoe ontzettend veel mensen toen via Zoom fantastisch les gingen geven aan kinderen op school? Daar waren ze niet voor geaccrediteerd. Dat konden ze. Herinner je je dat orkesten vanuit de huiskamer concerten gaven? Dat konden ze. De creativiteit, het vermogen van mensen om van alles te doen, was fantastisch.
De gezondheidszorgers hebben veel extra gedaan, waar ze niet voor getekend hadden. Ze vonden het belangrijk. Dat konden ze. Zelfs de minister-president heeft op basis van 50 procent kennis 100 procent keuzes genomen. Hij heeft een smak geld weggegeven aan mensen die hun baan kwijtraakten of hun bedrijf verloren. Dat was volkomen in strijd met zijn liberale plannen. Het kán dus. De risicosamenleving van gisteren, die geen vertrouwen heeft in mensen en niet van plannen wil afwijken, zou kunnen veranderen.
Ik denk dat wat dat betreft deze voorbeelden aangeven dat we daaraan toe zijn en ook zouden kunnen. We waren die risicosamenleving al beu geworden. Ik denk zelf dat het niet zal meevallen. Ik denk dat wij, als we functionaris zijn, veel behoefte hebben om ons te verantwoorden. Je weet maar nooit. En ik denk dat als we aan de andere kant zitten, we veel neiging hebben om te klagen over stomme dokters en agenten. Ik zie die klachten komen. Ik ben jurist.
Tegelijkertijd denk ik dat we er niet omheen kunnen om naar een nieuwe samenleving te gaan, een inclusieve samenleving. Natuurlijk weet ik, en dat is terecht, dat het vooral gaat om inclusiviteit met het oog op racisme en geloof, sekse en dergelijke. Maar eigenlijk gaat het om iets anders, iets groters. Het gaat erom dat je mensen serieus neemt, niet alleen als dader of slachtoffer, maar om wat ze te vertellen hebben. Omdat ze creativiteit hebben, omdat ze iets kunnen.