Als je het nieuws volgt, weet je het al: dit decennium is beslissend. Dit is onze laatste kans om de ergste gevolgen te vermijden van klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. Volgens een VN-rapport is er in de afgelopen tien jaar geen enkel doel gehaald op het gebied van verlies aan biodiversiteit. Veertig procent van de plantensoorten dreigt uit te sterven. Sinds 1970 heeft de mensheid 60 procent van de gewervelde soorten uitgeroeid. Bij de klimaatverandering gaat het ene kantelpunt na het andere voorbij. 40% van het Amazonewoud dreigt nu een savanne te worden vanwege alle ontbossing en bosbranden, wat tot nog meer klimaatverandering zal leiden.
De meesten van ons kunnen er iets aan doen, vanwege de plek waar we wonen, namelijk in een stad. In Nederland woont maar liefst 92% van de mensen in een stad. De hele wereld verstedelijkt zeer snel. Dit is veelbetekenend. Steden zijn de grootste oorzaak van de problemen die ik eerder noemde, die enorme hoeveelheid milieukwesties.
Als we het ontwerp van steden kunnen veranderen, kunnen we de wereld veranderen. Steden beslaan momenteel drie procent van het aardoppervlak. Maar in onze lineaire economie zijn het slechts grondstofgebruikers. Ze zuigen materialen en energie uit het achterland, en spuwen afval en emissies uit. Als we steden op een andere manier gaan inrichten, zodat ze duurzaam, veerkrachtig en eerlijk zijn, kunnen we niet alleen bijna al die problemen oplossen, maar een toekomst creëren waar je in wilt leven en naar wilt streven.
Bedenk even hoe de toekomst van de stad eruit kan zien in een circulaire duurzame wereld. Het is geen vuilnisvat meer voor hulpbronnen. Van al dat bouwmateriaal en voedsel maak je in de stad geen afval meer, maar je gebruikt het om waardevolle goederen te maken binnen de grenzen van de stad zelf. Dit leidt tot een nieuwe groene industrie en een krachtige lokale economie.