Stalin was niet van Vavílov gediend. Integendeel, Stalin stond proletarische wetenschap voor. En Stalins handlanger in deze was de grote opponent van Vavílov, en dat was Trofim Lysenko. Een man die een charlatan was, een bedrieger, een leugenaar. Iemand die geen proeven deed, want proeven doen was academische wetenschap, en 'daar hebben wij niets mee te maken'. Lysenko beweerde dat hij kon aantonen dat je binnen een generatie een ras kunt veranderen, en dat die eigenschappen dan ook gelijk overerfbaar zijn.
Dat is genetische onzin, zoals je je kunt voorstellen. Je kunt niet zomaar in één generatie iets veranderen. Maar hij beloofde aan Stalin dat hij in ruil voor geld binnen een seizoen van zomertarwe wintertarwe zou maken, of omgekeerd. Er ontstonden twee kampen in Moskou, twee totaal verschillende denkwerelden. Die van Lysenko, de charlatan, die van alles beloofde, en een prachtig redenaar was. En de denkwereld van Vavílov. Vavílov had op het hoogtepunt van zijn bloei 20.000 medewerkers in Rusland opgeleid, had 400 proefstations, en had zijn grote genenbank met 380.000 zaden in Leningrad opgericht. De eerste en grootste genenbank ter wereld, wat nog steeds de basis is voor de variatie van de aardappelen en de tarwe die wij vandaag eten. Dat hebben we allemaal aan Vavílov te danken.
Hij had een heel groot netwerk, maar dat alles was gevaarlijk in die tijd. Hij werd ervan beschuldigd dat hij een spion was. Het hoogtepunt van die crisis was in december 1936, toen het politbureau van de Sovjet een speciale hoorzitting organiseerde, waarin de politieke leiding zou beslissen over de wetenschap achter de Russische landbouw.
In die setting moest eerst Lysenko en vervolgens Vavílov uitleggen wat z'n theorie was. Vavílov, die begreep dat zijn dagen geteld waren, wilde zijn theorie niet opgeven. Hij benadrukte dat dit de genetica van Mendel en Darwin is. Dat we moeten experimenteren, planten moeten kruisen. En dat we alleen dan langzaam maar zeker de goede eigenschappen krijgen die nodig zijn om hongersnoden te voorkomen. Waar ik voor sta met mijn genenbank, zei Vavílov, dat is het biologisch erfgoed van de mensheid. En dat moet beschermd worden. Lysenko zei: ik beloof u alles. En aan het eind klapte Stalin alleen voor Lysenko.
Toen wist Vavílov dat het einde nabij was. Zijn medewerkers werden ontslagen, hij werd zelf ontslagen en mocht niet meer publiceren. Maar het was niet zo makkelijk om Vavílov zomaar te arresteren, want hij was een beroemd man, ook internationaal beroemd. Het duurde tot 1940 voordat Stalin hem kon arresteren. Met een arrestatiebevel van Beria getekend, werd hij nog één keer op expeditie gestuurd. En hij was blij want hij dacht: dit is misschien wel de laatste expeditie, maar ik mag nog een keer. Hij werd naar Oekraïne gestuurd. En daar in een grasveld op een heuvel werd hij gearresteerd, terwijl hij zijn laatste zaden verzamelde.
Vavílov werd in de gevangenis gegooid, gemarteld, werd een uur per dag ondervraagd en het zou nog jaren duren voordat hij eindelijk stierf. Hij werd letterlijk op een hongerdieet gezet. Hij kreeg alleen maar droog meel en af en toe een koolblad. In januari 1943 stierf hij en de officiële doodsoorzaak in de archieven van de gevangenis van Saratov was: hongeroedeem. De man die had gestreden voor zaden ten behoeve van het voorkomen van de honger in Rusland stierf zelf van de honger.