Er waren net 270 containers in zee gewaaid, en het plan was eigenlijk om met een schip op de Waddenzee plastic gaan vissen. Dat zou ik gaan doen met mijn studenten van de Design Academy, waar ik een dag in de week lesgeef. Het thema voor ons trimester was expeditie.
Maar een van onze studenten kwam uit de Sahara, en daar konden we rijden op een kameel. Een ticket kostte maar 104 euro. Retour. En dus vlogen we met de hele afdeling naar de Sahara. Over global warming of carbon footprints hebben we het niet meer gehad.
En dat is nou precies het probleem. Want kijk eens om je heen in de wereld. Hoe staan we er in 2019 eigenlijk voor? Plant- en diersoorten sterven uit door ons toedoen. Naties voeren oorlog met elkaar alsof het verwende kleuters zijn die hun zin niet krijgen. Vluchtelingen helpen we amper. Deze problemen komen we nauwelijks onder ogen.
In de Sahara lag ik op mijn rug in het zand en ik keek omhoog naar al die sterren. Ik had nog nooit zoveel sterren gezien. Als je opkijkt naar zo ontelbaar veel plekken waar leven kan ontstaan, kan je niet anders dan geloven dat er buitenaards leven is. Ik denk dat buitenaards leven altijd min of meer op dezelfde manier ontstaat, in tien stappen.
Stap 1. Er is een planeet where nothing ever happens.
Stap 2. Er ontstaat een eerste plukje leven.
Stap 3. Er ontstaan verschillende soorten.
Stap 4. Een van die soorten begint voorzichtig een beetje na te denken.
Stap 5. De eerste gereedschappen worden gebruikt.
Stap 6. De eerste elektrische gereedschappen worden gebruikt.
Stap 7. De computer wordt ontdekt.
Stap 8. De eerste vormen van kunstmatige intelligentie ontstaan.
Stap 9. Leven kan voortaan bedacht en ontworpen worden.
Stap 10. Het leven verlaat de planeet en verspreidt zich over de ruimte.
De mens onderscheidt zich vooral van andere diersoorten doordat we gereedschapsmakers zijn. En vanuit dat licht bezien is juist de ontdekking van de computer een cruciale stap. Voormalig Apple-voorman Steve Jobs las eens een artikel over de efficiëntie van voortbewegen onder diersoorten, waarin stond dat de condor de minste energie gebruikt om zich een kilometer te verplaatsen. De mens deed het een heel stuk slechter en stond ongeveer 30 procent lager op de lijst. Maar toen was er een slimme wetenschapper die bedacht dat we moesten kijken naar de voortbeweging van de mens op een fiets. De mens op een fiets blies de condor totaal uit zicht, mijlenver naar beneden van de top van de lijst. En Steve Jobs trok onmiddellijk de juiste conclusie en riep: 'A computer is a bicycle for our minds.'