Maar het is niet normaal. Hoe we over elkaar spreken is bepalend. Een taal die ontmenselijkt en haatdragend is, is gevaarlijk. En we doen het opnieuw. We doen het opnieuw als we het hebben over vluchtelingen. Dan hebben we het niet over mensen op de vlucht, maar we hebben het over een vloedgolf die ons dreigt weg te vagen. We hebben het niet over individuen met een gezicht, maar over mensenmassa's. We hebben het over anonieme massa's, over cijfers. Marokkanen worden tuig genoemd. En moslima's die een hoofddoek dragen, dragen geen hoofddoek, maar een kopvod. Ik weet dat sommige mensen dat heel erg spitsvondig vinden. En zeggen dat 'dat moet kunnen'. Want kijk, dat is nu eenmaal het vrije woord. Eindelijk kunnen we zeggen wat we willen zeggen. Maar er is een verschil tussen het vrije woord, en ontmenselijkende en haatdragende taal. Dus we moeten alert blijven.
Wat me ongerust maakt, is dat we eigenlijk al voorbij de retoriek zijn. Want die discriminatie en dat onderscheid wordt ook in wetten verankerd. Dat is een heel gevaarlijke evolutie. Ik zal een persoonlijk voorbeeld geven. Ik ben al heel lang Belgische, maar ik ben een zogenaamde administratieve Belg. Dat wil zeggen dat ik mijn nationaliteit heb verkregen door een administratieve handeling. Ik heb die nationaliteit zelf moeten aanvragen. Dat is anders dan de Belgen van de bodem, die al generaties lang in het land zijn, daar wordt een onderscheid in gemaakt. Hoewel artikel 10 van de Belgische grondwet zegt dat alle Belgen gelijk zijn voor de wet, zijn we dat eigenlijk niet.
Want stel je nu eens voor dat ik met mijn vriendin, een Belgische van de bodem, een misdrijf pleeg. Een zwaar misdrijf. We worden opgepakt en veroordeeld, we krijgen allebei dezelfde straf. We verdwijnen voor een paar jaar in de cel. En als we onze straf hebben uitgezeten komt mijn vriendin vrij. En ik in principe ook. Mijn vriendin kan haar leven opnieuw beginnen, met een schone lei. Ik daarentegen riskeer er bovenop nog een straf te krijgen. Men kan mij namelijk mijn nationaliteit ontnemen. Ik kan dus weggestuurd worden, ik kan verbannen worden. Dan zie je dat er discriminatie wordt ingesteld tussen Belgen onderling. Het juridische principe van het non bis in idem, dat zegt dat niemand twee keer gestraft mag worden voor hetzelfde vergrijp, dat geldt niet geldt voor mij.
En daar blijft het niet bij. Kinderen worden bij ons opgesloten. Kinderen die op de vlucht zijn met hun ouders kunnen opgesloten worden. Hoewel het Kinderrechtenverdrag zegt dat dat niet kan, en hoewel België al herhaaldelijk veroordeeld is door het Europees Hof voor de Rechten van de mens, doen we dat wel. En dan zijn we verontwaardigd wanneer Trump dat aan de grens met Mexico doet.