Je herinnert je vast de aangrijpende foto van Alan Kurdi nog wel. Een driejarig Syrisch jongetje, aangespoeld op een Turks strand. Hij was met z'n familie op de vlucht voor de burgeroorlog. De foto is vier jaar geleden genomen, in september 2015. Het is een foto waarop Europa geschokt reageerde. Er was verontwaardiging en woede van de kant van politici, journalisten en wereldleiders. De Franse president François Hollande zei dat deze foto ons moest herinneren aan de verantwoordelijkheid van de wereld jegens vluchtelingen.
Je herinnert je vast ook nog wel een andere foto, van veel recentere datum. Van vier maanden geleden, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De foto van Oscar en Valeria Ramirez. Vader en dochter. Migranten uit El Salvador. Ze verdronken in de Rio Grande toen ze Amerika probeerden te bereiken. Het is een foto die net zo beangstigend en aangrijpend is als de foto van Alan Kurdi. Ook deze foto riep woede en verontwaardiging op in Amerika. 'Dit is niet waar dit land voor staat', zei Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.
Wat gebeurde er na deze tragische voorvallen? Na al die verontwaardiging en woede? Journalist Nick Logan zei over de foto van Alan Kurdi dat sommige beelden zo krachtig zijn dat iedereen die ze ziet, ook beleidsmakers, er wel op moet reageren. Ze kunnen niet voorbijgaan aan wat de foto's laten zien. Dat kunnen ze dus wel. En dat is ook gebeurd. Want wat is er gebeurd? Niets.
Eigenlijk nog erger dan niets, want de oorzaken die aan de dood van deze mensen ten grondslag liggen, zijn niet weggenomen. Ze zijn de afgelopen vier jaar zelfs versterkt. Want Alan Kurdi en Oscar en Valeria Ramirez zijn niet per ongeluk om het leven gekomen. Het waren geen geïsoleerde gevallen. Hun dood is het rechtstreekse gevolg van migratiebeleid aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Beleid dat erop gericht is om migranten te ontmoedigen.